BiH
0

Džaferović: Moguće finaliziranje reformske agende u narednih nekoliko dana

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović ocijenio je da je deblokada evropskog puta Bosne i Hercegovine interes svih građana i svih političkih aktera u BiH, a da je blokada šteta i za sve građane i za sve političke aktere.
  • Ukoliko hoćemo da deblokiramo evropski put BiH onda moramo od sebe dati sve kako bi se to dogodilo što je prije moguće. Nama se sada pružila prilika. Zna se šta je to što treba BiH da uradi kako bi se deblokirao naš evropski put. Usvojili smo izjavu Predsjedništva BiH koja je potpisana prije toga od predsjednika svih parlamentarnih političkih stranaka i Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju je stupio na snagu - izjaivo je nvoinarima u Sarajevu Džeferović.

Ističe da je ostalo da se finalizira agenda između Vijeća ministara BiH, entitetskih vlada i Evropske komisije o reformama u realnom sektoru.

Džaferović smatra da je to moguće uraditi u narednih nekoliko dana, te da "svi trebaju da budu mobilni na tom poslu“.

  • Nisam u strukturama ni Vijeća ministara BiH ni entitetskih vlada, ali ono što mogu da vidim je da se stavovi približavaju i da bi se moglo doći do jednog zajedničkog stava koji bi bio prezentiran Evropskoj komisiji - kazao je Džaferović.

Podvlači da je potrebno da se to što prije desi kako bi BiH počela s reformama u realnom ekonomskom sektoru, a nakon izvjesnog vremena provođenja tih reformi, bila bi napravljena procjena od Evropske komisije oko stepena realizacije reformi i BiH dodijeljen status kredibilnog kandidata za članstvo u EU.

  • To je cilj svih nas. Na kraju krajeva, za to je vezan i to sve skupa prati međunarodni finansijski instrumentarij. Valjda je jasno svima da je u interesu svih da se ovo desi što je moguće prije. Što se tiče Predstavičkog doma Parlamentarne skupštine BiH, mi smo spremni u svakom trenutku, bez obzira na kalendar rada, kada god se ukaže potreba održati sjednicu i uraditi svoj dio posla - kazao je Džaferović.