BiH
0

Džaferović: Međunarodna zajednica u BiH ne izvršava svoj mandat

FENA
Na današnjoj Konvenciji Stranke demokratske akcije (SDA) visoki dužnosnik stranke Šefik Džaferović, obraćajući se prisutnima, kazao je da veliku odgovornost za trenutno stanje u Bosni i Hercegovini snosi međunarodna zajednica koja ne izvršava svoj mandat.

Citirao je predsjednika SDA Sulejmana Tihića koji je kazao da je situacija u BiH izuzetno teška s tendencijom daljnjeg usložnjavanja. Potom je podsjetio na godine u kojima je BiH veoma napredovala i to uz pomoć međunarodne zajednice koja je se zalagala za punu implementaciju Dajetonskog mirovnog sporazuma.

Međutim, podsjetio je Džaferović, od 2010. godine nastupio je zastoj, a potpisivanje raznih međustranačkih sporazuma doveo je do perioda nazadovanja odnosno daljnje podjele BiH, razgradnju BiH, itd.

Kazao je da razumije međunarodnu zajednicu koja želi da političari unutar BiH donose važne odluke, ali je naglasio da je pomoć međunarodne zajednice u BiH još potrebna kako se ne bi davala prednost entitetima naspram države BiH.

Kada je u pitanju ustavna reforma, Džaferović je istaknuo da je i tu podrška i pomoć međunarodne zajednice veoma važna na putu izgradnje BiH, dodajući da u SDA neće dozvoliti da se pod izgovorom ustavnih reformi vrši daljnja razgradnja BiH, već ustavne promjene moraju značiti reintegraciju BiH.

Na kraju je je podsjetio da je Ustavni sud BiH donio historijsku odluku kada je u pitanju državna imovina, ali je napomenuo da se niko ne pita da li se ta odluka implementira i kada će se implementirati, zbog čega je izrazio stav da je potrebno formirati grupu koja će se baviti tim pitanjem.