BiH
6

Džaferović: Entitetsko uređenje prebivališta i boravišta je zadiranje u suverenitet BiH

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pitanje prebivališta i boravišta državljana Bosne i Hercegovine je u isključivoj nadležnosti države BiH i direktno je vezano za Ustav BiH i slobodu kretanja koja je njime zagarantirana. 

Svako zadiranje u te principe, istakao je za Anadolu Agency (AA) Šefik Džaferović, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predstavlja "povredu suvereniteta BiH i oni koji to čine trebaju da znaju za to“.

Narodna skupština Republike Srpske za sjednicu u utorak, 8. aprila, po hitnom postupku na dnevni red stavila je izjašnjavanje o prijedlogu zakona o prebivalištu i boravištu, ali državljana bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, koji je utvrdila Vlada tog entiteta. 

Vlasti RS-a prijedlog entitetskog zakona opravdavaju činjenicom da je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, 12. marta, prolongirano usvajanje izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

"Radi se o pritisku vlasti Republike Srpske kojim se želi izdejstvovati da se taj zakonski akt donese na državnom nivou. To je osnovni motiv poteza entitetskog parlamenta. No, radi se o potpuno neprovodivom zakonu“, ocijenio je Džaferović, koji je i potpredsjednik SDA.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH naglasio je za AA kako jedino institucije Bosne i Hercegovine, odnosno Parlamentarna skupština BiH, mogu donositi zakonska rješenja u smislu izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Izjašnjavanje o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH po hitnom postupku ovisi, inače, o usaglašavanju Kolegija Doma naroda PS BiH. Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a, prijedlog zaključka Halida Genjca, predsjedavajućeg Kluba bošnjačkog naroda, na posljednjoj sjednici da se taj akt razmatra u redovnoj proceduri upućen je na usaglašavanje. No, to je nemoguće učiniti zbog bolesti jednog od članova Kolegija, zamjenika predsjedavajućeg Sulejmana Tihića iz SDA. 

Predstavnici Bošnjaka iz SDA i SDP-a, ali i Hrvata iz HDZ-a 1990 i HSP-a u Domu naroda protive se usvajanju predloženih izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH jer se njime, kako su ocijenili, ugrožava provedba Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno sloboda povratka.

Naime, povratnici koji su prilikom prijave adresa prebivališta trebali samo lične dokumente (ličnu kartu) kao dokaz, ali u postupku revizije koja bi se za sve građane sprovela nakon pet godina, trebala bi i nova dokumentacija kojom dokazuju vlasništvo (nad nekretninama) u mjestu povratka.

Brojne kritike na predložene izmjene došle su i od nevladinih organizacija, prvenstveno onih okupljenih oko Koalicije Prvi mart.