HDZ i SDA u Mostaru
0

"Dvoentitetska BiH je apsolutno neprihvatljiva"

FENA
Izaslanstava HDZ-a BiH i SDA na čelu s predsjednicima Draganom Čovićem i Sulejmanom Tihićem održala su danas sastanak u Mostaru tokom kojeg se, između ostalog razgovaralo o predstojećem sastanku u Butmiru te funkcionisanju vlasti na svim nivoima u BiH.

Na konferenciji za novinare Čović je kazao da su, kada je u pitanju funkcionisanje svih razina vlasti u BiH, sudionici današnjeg sastanka dogovorili određene sastanke u iduće dvije sedmice, a na kojima bi se pokušali uvidjeti svi ključni problemi funkcionisanja državne, entitetske, kantonalne te lokalnih nivoa vlasti te pokušalo doći do njihovih rješenja.

"Vjerujemo da ćemo kroz ove sastanke apsolutno stvoriti ambijent kvalitetnog partnerskog odnosa između ove dvije stranke te da će ono što smo mi danas dogovarali biti zajednička stajališta kod svih razgovora koje ćemo u buduće voditi kako s međunarodnom zajednicom tako i na domaćoj političkoj sceni", kazao je Čović.

Govoreći o promjenama Ustava BiH, Čović je kazao kako je uslov HDZ-a BiH da u Ustavu tri naroda moraju biti jednakopravna, da je dvoentitetska BiH apsolutno neprihvatljiva, te da postoji vrlo jasan paket ustavnih promjena o kojima se želi razgovarati.

Govoreći o sastanku u Butmiru, Tihić je kazao kako će sva pitanja biti otvorena, ali da je pitanje što će se na njemu dogovoriti te da u tom smislu očekuje uključenje međunarodne zajednice jer, kako je kazao "bez njih nećemo postići nikakav dogovor".

Tihić je kazao da kada su u pitanju ustavne promjene, SDA će podržati sve zahtjeve HDZ-a BiH koji trebaju osigurati jednakopravnost hrvatskog naroda, a uz ostalo i pitanje odlučivanja gdje smatraju da entitetsko glasovanje treba ukinuti.

Na novinarsko pitanje kako komentariše činjenicu da premijer Republike Srpske Milorad Dodik najavljuje referendum, Tihić je kazao kako referendum kojeg najavljuje Dodik može doći u obzir samo na nivou BiH.