BiH
0

Dvije trećine muslimana bi napustilo Britaniju zbog straha od odmazde

NINA
Dvije trećine muslimana u Velikoj Britaniji razmišlja da se iseli u neku drugu zemlju zbog straha od odmazde nakon nedavnih terorističkih napada u Londonu za koje su sumnja da su ih izvršili islamski ekstremisti, objavio je danas londonski Guardian.

Svaki peti musliman u Britaniji je, prema istraživanju londonskog lista, nakon napada u Londonu doživio neku vrstu poniženja i napada drugih ljudi. Službeni podatak da je registrirano 1.200 napada na muslimane ne odgovara stvarnosti, naveo je list i podsjetio da su se napadi na muslimane kretali od običnih uvreda preko paljenja džamija, pa sve i do jednog ubistva.

U Britaniji živi nešto više od milion i šesto hiljada muslimana, a njih 80 posto, prema istraživanju Guardiana, vjeruje da je britansko sudjelovanje u ratu u Iraku jedan od uzroka terorističkih napada u Londonu. Istovremeno je njih 90 posto protiv uporabe nasilja u političke svrhe. Njih pet posto, međutim, smatra da su napadi bili opravdani i daje podršku tim napadima, što bi, ocjenjuje londonski list, trebalo zabrinuti vlasti i policiju.