MUP SBK
0

Dvije osobe prijavljene policiji zbog računalne prevare

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo računalna prevara protiv D. G. (1981.), rođenog u Travniku i B. B. (1980.), rođenog u Vitezu prošle su sedmice Kantonalnom tužilaštvu u Travniku policijski službenici Federalne uprave policije, u saradnji s MUP-om Srednjobosanskog kantona, podnijeli službeni izvještaj.

Naime, postoji osnov sumnje da su imenovani tokom 2007., godine, korištenjem određenih kompjuterskih programa i druge prateće opreme, lažirali MAC adrese, korisničke adrese i šifre te ilegalno koristili bežične (vvireless) mreže jednog Internet provajdera nanijevši mu pritom novčanu štetu od oko 50.000KM.

Kako se navodi u saopćenju Federalne uprave policije, to djelo u skladu je sa članom 395. KZ-a FBiH, a u vezi je i s krivičnim djelom neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka iz člana 397. KZ-a FBiH.

Nakon zaprimljene prijave od jednog Internet provajdera da je primijećeno pričinjavanje štete korisnicima tog provajdera, službenici policije uspjeli su identificirati navedene osobe, kod kojih su prilikom pretresa stana pronašli sredstva kojima su činjena spomenuta krivična djela.

Prijavljene osobe su, također, priznale činjenje istih, kaže se u saopćenju Federalne uprave policije.