MUP RS
0

Dvije osobe ispitane o kretanjima Ratka Mladića

FENA
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) identificiralo je dvije nove osobe koje su za određeni vremenski period imale saznanja o kretanju haškog optuženika Ratka Mladića.

"Te osobe su saslušane na predmetne okolnosti u cilju dobijanja korisnih informacija vezanih za ovog haškog bjegunca“, navedeno je u izvještaju o saradnji institucija RS-a s Haškim sudom za period od 1. aprila do 30. juna 2009. godine, a koji posjeduje Fena.

"MUPRS je na osnovu novih obavještajno-operativnih podataka koji su razmijenjeni s partnerskim službama izdifirencirao određen broj sigurnosno interesantnih osoba u smislu preduzimanja narednih obavještajno-operativnih i kombinovanih vojno-policijskih mjera prema njima, a prema određenim osobama u toku su i kombinovane mjere potpune operativne opservacije i nadzora“, precizira se još u tom dokumentu.

Tvrdi se i da je MUPRS-a nastavio aktivnosti na lociranju, hapšenju ili dobrovoljnoj predaji osoba koje traži Tribunal u Haagu.

"Aktivnosti su preduzimane u saradnji s partnerskim institucijama BiH, EUFOR-a, NATO-a, Republike Srbije, Republike Crne Gore i istražiocima Haškog tribunala“, stoji u ovom tromjesečnom izvještaju koji će razmatrati i Narodna skupština RS-a na narednoj sjednici.

Podsjeća se i neke akcije na potrazi sa Ratkom Mladićem.

Na zahtjev Haškog tribunala, 7. aprila ove godine pripadnici EUFOR-a i NATO-a su, uz asistenciju MUP-a RS, Uprave krimpolicije i Specijalne jedinice policije, na području Han-Pijeska izvršili pregled lovačkog doma Šumskog gazdinstva "Visočnik" u potrazi za haškim optuženikom Ratkom Mladićem. Također, 8. maja ove godine pripadnici EUFOR-a i NATO-a su, uz asistenciju MUP-a RS, a na zahtjev Haškog tribunala, izvršili pretres stana Rajka Banduke koji se nalazi u Bijeljini, te porodične kuće Radoslava Banduke u selu Dijelovi, općina Bijeljina.

U saradnji sa istražiocima Tužilaštva Tribunala i pripadnicima NATO-a i EUFOR-a jednim dijelom je izvršena analiza elektronskih, pisanih i fotografskih dokumenata koji su oduzeti prilikom izvršenih pretresa stambenih objekata osoba vezanih za mrežu podrške Ratku Mladiću.

"Ovlašteni radnici MUP-a RS, koji su angažirani na aktivnostima lociranja i hapšenja preostalih haških optuženika, nastavili su aktivnu saradnju sa obavještajnim službama Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Crne Gore, a na području BiH koordinirano sarađuju sa istražiocima Tužilaštva Tribunala i međunarodnim vojnim snagama NATO-a i EUFOR-a“, tvrdi se u izvještaju.

Navodi se i da je nastavljen kontinuitet održavanja radnih sastanaka vezanih za traženje preostalih haških optuženika, odnosno da su na sastancima isključivo zastupljeni zainteresovani partneri u BiH (OHR, MKSJ, OSA/OBA BiH, MUPRS-a, EUFOR, NATO).

U izvještaju o saradnji institucija RS-a sa Haškim sudom se naglašava i da je u cilju uspješnog okončanja potrage za preostalim haškim optuženicima 26. maja ove godine u Beogradu održan regionalni radni sastanak sa predstavnicima Tribunala u Haagu, Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, MUP-a Republike Srbije, Bezbjednosno-informativne agencije Republike Srbije (BIA), Vojno-obavještajne agencije Srbije i Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Pored navedenih aktivnosti MUP-a RS i entitetski Centar za istraživanje ratnih zločina u saradnji sa nadležnim institucijama RS-a i BiH su postupili i po različtim zahtjevima Tužilaštva Tribunala u Hagu, koji su se odnosili na provjere određenih podataka, dostavljanje razne vrste dokumentacije, utvrđivanje činjenica, obavljanje informativnih razgovora, dostavljanje dokaza, te pozivanje svjedoka u predmetima protiv Milana i Sredoja Lukića i u predmetu protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina.

Postupajući po zahtjevima Tribunala u Haagu posredstvom Kancelarije br. 2 za saradnju s Tribunalom dostavljeno je ukupno 14 pismenih odgovora.

Nastavljena je i saradnja s tri advokatska tima u cilju pružanja stručne pomoći u pripremi odbrane optuženih, i to: Milana Lukića u predmetu "Višegrad“, optuženog Vujadina Popovića u predmetu "Srebrenica“ i optuženog Stojana Župljanina u predmetu "Krajina“.