BiH
0

Dvije optužnice zbog krivotvorenja novca državljana Crne Gore u BiH

Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je dvije optužnice zbog krivičnog djela krivotvorenje novca i produženog krivičnog djela krivotvorenje novca.

Snežana Deretić, rođena 14. 4. 1985. godine u Nikšiću u Crnoj Gori, nastanjena u Herceg Novom, tereti se da je u oktobru 2015. godine lažni novac, tačnije trinaest krivotvorenih novčanica u apoenu od po 100 američkih dolara, stavila u opticaj kao pravi.

Prema navodima optužnice, optužena je nakon što je prethodno pribavila krivotvoreni novac, 1.300 američkih dolara predala u mjenjačnici u Trebinju na ime zamjene u KM, te nakon što je zaposlenik izvršio konvertovanje u KM, udaljila se u nepoznatom pravcu.

Optužena se tereti da je počinila krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Dragan Marković, rođen 16. 1. 1986. godine u Nikšiću, gdje je i nastanjen, državljanin Crne Gore, ranije osuđivan i nalazi se u pritvoru, tereti se da je u periodu od augusta do oktobra ove godine, stavio lažan novac u ukupnom iznosu od 4.900 američkih dolara u opticaj kao pravi, te pokušao staviti u opticaj 7.300 američkih dolara.

Tereti se da je nakon što je prethodno pribavio trideset i šest krivotvorenih novčanica u apoenu od 100 američkih dolara, u mjenjačnici u Mostaru izvršio zamjenu novčanica za novčani iznos od 3.115 eura, koji mu je zaposlenica mjenjačnice predala nakon što je novčanice američkih dolara provjerila pod UV lampom i utvrdila da posjeduju vodeni žig.

Optuženi Marković, tereti se da je u mjenjačnici, u Trebinju izvršio zamjenu sedam krivotvorenih novčanica u apoenu od 100 američkih dolara, u KM, kao i da je u mjenjačnici u Bileći, izvršio zamjenu šest novčanica u apoenu od 100 američkih dolara u KM.

Prema navodima optužnice, optuženi je nakon što je prethodno pribavio sedamdeset i tri novčanice od po 100 američkih dolara, predao novac uposlenici mjenjačnice u Mostaru, zbog zamjene novca u KM, koja je nakon što je primjetila da se radi o krivotvorenim novčanicama, obavijestila Policijsku upravu Mostar.

Optuženi se tereti da je počinio produženo krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. stav 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 54. istog zakona.

Obje optužnice su proslijeđene Sudu BiH.