BiH
45

Dvije hiljade prosvjetara danas u Sarajevu na ulici traži svoja prava

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Dvije hiljade prosvjetnih radnika osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo danas će izaći na ulice zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora i neredovne isplate plata te razlike u platama.

Prosvjetni radnici će izaći na protestni skup danas u 11 sati pred Vječnom vatrom, nakon čega će se uputiti pred zgradu Vlade KS. Njima će podršku pružiti Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata, Sindikata trgovine KS i Sindikata policije KS. Očekuje se da se protestni skup završi u 13 sati.

"Mi nećemo ugroziti nastavni proces i nećemo za taoce uzeti djecu i njihove roditelje, jer će na protest izaći samo jedna trećina članova sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja. Prema Vladi ćemo uputiti četiri zahtjeva: da poštuju Zakon i kolektivni ugovor, da poštuju princip jednakopravnosti pri isplati plata, da prekinu diskriminatorski odnos prema prosvjetarima te da isplaćuju plate dostojne profesije", poručio je jučer predsjednik Samostalnog sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS Faruk Bešlić je rekao da, ukoliko protesti ne urode plodom, postoji opasnost da ova školska godina "ne završi normalno", što bi dovelo do velikih problema jer učenici ne bi mogli upisati srednje škole i fakultete. Također, najavio je i mogućnost generalnog štrajka prosvjetnih radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju, uz podršku i pomoć kolega iz drugih sindikata, što bi značilo masovnije proteste.