Ubica još uvijek na slobodi
0

Dvije godine nakon ubistva, Vedrana se sjećaju samo navijači

Piše: Dalibor Bošnjak
U prostorijama FK Sarajevo je održana konferencija za medije povodom druge godišnjice od ubistva navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića u Širokom Brijegu.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Konferenciju za medije su vodili glasnogovornik FK Sarajevo Dino Selimović, direktor kluba Suad Muzurović, te Kenan Žiga, predstavnik Udruženja navijača FK Sarajevo.

Zvaničnici kluba sa Koševa su izrazili nezadovoljstvo državom i pravosuđem, te su apelovali na hapšenje i osuđivanje njegovog ubice i osoba koje su ranile šest navijača FK Sarajevo.

"Prošle su već dvije godine od ubistva navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića. Svi u klubu smo generalno nezadovoljni državom i pravosuđem, jer ovaj slučaj još uvijek nije riješen. Da je Vedranov ubica izveden pred lice pravde i osuđen, spriječili bi se daljnji incidenti na fudbalskim terenima i oko njih. Da je država reagovala, spriječeni bi bili i incidenti koji su se dogodili u posljednje vrijeme. Umjesto toga Komitet za takmičenje donosi apsurdne prijedloge kao što je zabrana putovanja navijača na gostujuće terene. To nije rješenje, jer se fudbal ne igra zbog sudija i delegata, nego zbog navijača", rekao je Selimović.

Direktor FK Sarajevo, Suad Muzurović, složio se sa Selimovićem i također izrazio ogorčenje izostankom pravde i istine za Vedrana Puljića, te pozvao pravosuđe da napokon počne djelovati.

"Da se reagovalo na vijeme, incidenata ne bi bilo. Pravosuđe jednostavno mora djelovati, jer, kako sad stvari stoje, situacija će biti još gora. Naša je želja da Vedranov slučaj bude zadnji. Također, apelujemo da se politika prestane miješati u sport", izjavio je Muzurović

Okupljenim novinarima se obratio i Kenan Žiga, predstavnik Udruženja navijača FK Sarajevo.

"Prošle su dvije godine otkako Vedran nije s nama. Udruženje navijača FK Sarajevo je izuzetno nezadovoljno pravosuđem. Čovjek koji je osumnjičen da je ubio Vedrana sada je na slobodi. Sramotno je to što sud nije apelovao i iskoristio svoj utjecaj kako bi se ovaj slučaj riješio. Danas jedino porodica, prijatelji i navijači podsjećaju vlast na Vedrana. Navijači se prisjećaju njegovog ubistva svakog mjeseca. Ubistvo Vedrana Puljića je najveća mrlja u bh. fudbalu. To se moralo spriječiti. Mi tražimo istinu i pravdu za Vedrana. Želimo da se ubica osudi, kao i osobe koje su ranile šest naših navijača. Udruženje komunicira sa klubom, te zajednički činimo sve kako bi se gostujući navijači osjećali sigurno. Trudimo se osigurati sve uslove za to. Ako ima volje, incidenti se mogu spriječiti. Primjer je utakmica u Doboju između Sloge i Sarajeva. Iako je okarakterisana utakmicom visokog rizika, incidenata nije bilo. Razlog za to je odlična organizacija. Na takav način se mogu izbjeći incidenti", kazao je Žiga.

Novinare je zanimalo da li klub na neki način pomaže navijače FK Sarajevo protiv kojih se vode sudski procesi. Selimović je rekao da klub nije u mogućnosti finansijski pomagati navijačima, ali da postoji advokatski tim koji volonterski pomaže navijačima.

Napomenuo je i da Vedranov brat, igor Puljić, ponovo dobija stipendiju, te da je to najmanje što klub može učiniti za porodicu Puljić. Predstavnici kluba su na kraju konferencije za medije zajednički pozvali na hapšenje i kažnjavanje Vedranovog ubice.

Navijači FK Sarajevo će danas posjetiti Vedranov grob kako bi obilježili drugu godišnjicu njegove pogibije. Okupljanje je zakazano iza sjeverne tribine stadiona "Asim Ferhatović Hase" u 16:30 sati, a polazak na groblje "Bare" je najavljen za 17 sati.