BiH
0

Dvije bespilotne letjelice i helikopter snimaju minska polja

SRNA
U BiH danas se nastavlja avionsko snimanje minsko rizičnih površina na koje su intenzivno i destruktivno djelovale bujice, klizišta, poplave, kao i površina koje su nakon tih nepogoda postale minski sumnjive.

Nakon radionice koja je održana 15. i 16. septembra u Sarajevu, u BiH se nastavlja intenzivna aktivnost projekta "Protivminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta", saopšteno je iz Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC).

Ovaj centar, timovi regionalnih kancelarija protivminskog sistema BiH, operateri avionskog snimanja iz Belgijske kraljevske akademije iz Brisela, iz firme "Geoarheo" iz Zagreba i istraživači iz hrvatskog Centra za testiranje, razvoj i obuku proveli su zajedničku koordinaciju i akciju terenskih priprema za avionsko snimanje sa bespilotnim letjelicama.

Na zahtjev BHMAC-a, ministar odbrane Bih Zekerijah Osmić odobrio je upotrebu helikoptera tipa "gazela" za snimanje na vrlo velikim površinama i na terenima sa vrlo razvijenim reljefom gdje nije moguća upotreba bespilotnih letjelica.