BiH
593

Dvadesetogodišnji Sarajlija nije htio čekati posao: Uzgaja prepelice i prodaje jaja

Piše: M. N.
Dvadesetogodišnji Berin Talović iz Sarajeva odlučio je da, nakon što završi srednju školu, ne sjedi skrštenih ruku i čeka posao. Odmah po dobijanju diplome počeo je razmišljati o pokretanju vlastitog posla. Odlučio se za uzgoj prepelica.
"Ideja o uzgoju prepelica učinila mi se kao najrealnija opcija. Gledao sam neke reportaže o uzgajivačima i shvatio sam da održavanje nije zahtjevno", rekao je Talović za Klix.ba.

U samom početku pomogli su mu roditelji i rodbina. Počeo je polako širiti tržište i osnovao je obrtničku djelatnost.

"Vremenom sam sve više širio mrežu konzumenata i za sada uspijevam izvršiti obaveze prijave doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje, te platiti porez", rekao je ovaj mladi Sarajlija.

Brigu o prepelicama i jajima vodi Berin, ali priznaje da ponekad pomognu i roditelji. Prepelice drži u kavezima koji se čiste redovno i hrani ih prirodnom hranom 80 posto, a 20 posto koncetratom, za koji kaže da je bitan za njihovo zdravlje. Tu su i brojne druge travke i stvari, a vodu im redovno mijenja. Ističe da je to bitno kako bi jaja bila zdrava i imala bolji efekat za liječenje ljudi.

"Imam viziju da u dogledno vrijeme osnujem farmu prepelicama i peradi", rekao je Talović.

Jaja japanske prepelice kao lijek dobro su prirodno sredstvo za liječenje mnogih bolesti, a u upotrebi su već nekoliko hiljada godina, na prvom mjestu u azijskim zemljama. Jaja prepelica su bogatija vitaminima i mineralima u odnosu na sva ostala ptičija jaja i to čak nekoliko puta. Na primjer vitamina B ima deset puta više, fosfora pet puta, a željeza sedam puta više.

Danas se najčešće upotrebljavaju za liječenje bronhitisa, bolesti nervnog sistema, srca, krvotoka, jetre i bubrega.