BiH
74

Dvadeset godina OSCE-a u BiH: Želimo da vaša zemlja i dalje napreduje

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Misijа OSCE-a (Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi) danas obilježava 20 godina rada u Bosni i Hercegovini i tim povodom je u Narodnom pozorištu u Sarajevu organizovana svečanost.

Svečanosti obilježavanja dvije decenije OSCE-a u BiH prisustvuju brojni predstavnici političkog i javnog života u BiH, kao i predstavnici međunarodnih institucija i diplomatskih predstavništava u BiH.

Direktor Centra za prevenciju sukoba OSCE-a ambasador Marcel Peško je prije svečanosti kazao novinarima da je došao u Sarajevo kako bi sa kolegama obilježio 20. godišnjicu rada i postojanja misije OSCE-a u BiH.

"Veliko mi je zadovoljstvo što se ta važna godišnjica obilježava na ovakav način i omogućava nam da budemo vidljivi u društvu u BiH kao akteri koji su pružali pomoć ovom društvu pri euroatlantskim integracijama i napretku države", istakao je Peško. 

Prema njegovim riječima, OSCE ima izvanrednu saradnju sa svim nivoima vlasti u BiH, od najvišeg državnog nivoa, entitetskog, kantonalnog pa do nivoa lokalnih zajednica. 

"Željeli bismo tu saradnju, ukoliko je to moguće, dodatno proširiti i dalje na njoj raditi i održavati je. Kao što znate, u oblasti sigurnosti, danas smo suočeni sa velikim izazovima, vode se rasprave koje dovode do podjela i koje dovode u pitanje temeljne vrijednosti koje su zapravo u središtu naše organizacije", poručio je Peško. 

Dodao je da u isto vrijeme postoji izvanredna doza saglasnosti o nastavku njihovog prisustva u BiH i to među svih 57 država članica. 

"Željeli bismo iskorstiti tu podršku koju uživamo kako bismo pomogli BiH da realizira svoju reformsku agendu i da nastavi napredovati", poručio je Peško. 

Izrazio je nadu da će nastaviti sa saradnjom na svim nivoima vlasti. 

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moor kazao je da je ovo "posebno važna veče, važan događaj za sve nas". To, kako kaže, znači da još imaju puno zadaća, prioriteta i projekata kada je njihova misija u pitanju. 

"Mi smo sa Bosancima i Hercegovcima u svim opštinama, mi igramo, nadam se, pozitivnu ulogu i mi smo na raspolaganju i Bosancima i Hercegovcima na svim nivoima i političarima i običnim ljudima. Nama je od posebnog značaja da je Marcel sa nama, to je još jedan dokaz da imamo i podršku i pažnju sekretarijata i centra u Beču", istakao je Moor. 

Prema njegovim riječima, u poređenju sa običnim diplomatskim događajima, prijemima, na večerašnjem događaju u centru pažnje su djeca i Filharmonija. 

"Mi želimo tim putem pokazati važnost i ulogu pravih ljudi BiH. Mi smo ovdje kao partneri i to je za nas veliko zadovoljstvo. Poštujemo našu ulogu. Puno radimo u sferi obrazovanja", naglašava Moor. 

Večeras će na svečanosti prisutni imati priliku uživati, između ostalog, u nastupu učenika Osnovne škole "Drvar", kao i koncertu Sarajevske filharmonije.