BiH
21

Dvadeset godina od prve misije NATO-a: Pogledajte dolazak IFOR-a u postratnu BiH

Piše: Er. M.
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavila je video dolaska američkih vojnih snaga i saveznika iz NATO-a u Bosnu i Hercegovinu.
Godišnjica IFOR-a u BiH

Prisjećamo se dana, prije 20 godina, kada smo, zajedno sa građanima BiH, pozdravili dolazak američkih vojnih snaga i saveznika iz NATO-a, čiji zadatak je bio očuvati mir.

Posted by United States Embassy to Bosnia and Herzegovina on Sunday, December 20, 2015

Sjevernoatlantski savez (NATO) danas obilježava 20 godina od početka prve mirovne misije Alijanse, Snage za implementaciju (IFOR), koja je poslana u Bosnu i Hercegovinu 20. decembra 1995. godine nakon uspješno dogovorenog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije je kazao kako je posvećenost NATO-a stabilnoj i sigurnoj BiH sadržana u Dejtonskom mirovnom sporazumu prije 20 godina i nije poljuljana do dana današnjeg.

"Mi smo došli kako bismo osigurali mir po okončanju užasnog sukoba. Danas, BiH je jedno veoma drugačije mjesto. Mirno, stabilno i kreće se ka boljoj budućnosti na putu prema evroatlantskim integracijama", kazao Stoltenberg.

Misija IFOR počela je po okončanju rata u BiH 21. novembra 1995. godine kada je sklopljen mirovni sporazum u američkoj zračnoj bazi u gradu Daytonu u saveznoj državi Ohio. Mjesec dana kasnije, 20. decembra 1995. vojnici IFOR-ove misije su raspoređeni u BiH da bi osigurali poštivanje sporazuma.

To je bila prva NATO-ova kopnena operacija izvan teritorije država članica Alijanse. Na svom vrhuncu, IFOR je imao oko 60.000 vojnika iz savezničkih i partnerskih zemalja, uključujući Rusiju. IFOR je radio u skladu s Poglavljem VII UN-ove Povelje.

Glavni cilj IFOR-a je bio da zadrži mir i odvoji oružane snage Federacije BiH i Republike Srpske. IFOR je također nadgledao demarkaciju graničnih linija i uklanjanje teškog oružja s odobrenih odlagališta. IFOR je u decemberu 1996. godine zamijenjen NATO-ovim Stabilizacijskim snagama (SFOR) koje su bile manje i imale su drugačija ovlaštenja. Zatim je 2004. godine Evropska unija preuzela stabilizacijsku ulogu, a BiH postala je partner NATO-a 2006. godine.