Milorad Dodik
0

Dva uslova da bismo uopće učestvovali u ustavnim promjenama

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da postoje dva uslova da bi učestvovao u ustavnim promjenama, a to je da strane učesnice prethodno daju izjavu da je polazna osnova za razgovore Dejtonski sporazum i da prihvataju RS u sadašnjem kapacitetu.

“Ako toga nema, nema ni razloga da nekoga ubjeđujemo da li treba da ima ili ne RS-a. Ona za nas postoji, a ukoliko nije prihvatljiva za partnere u razgovoru, onda se postavlja pitanje o čemu da razgovaramo i zašto”, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Naveo je da to za njega nije ucjena, jer se i “RS stalo nečim ucjenjuje”.

Ukoliko se, naveo je, prihvate ta dva uslova, onda se može razgovarati o ustavnim promjenama, gdje je polazna osnova koju zagovara federalizacija BiH, u kojoj je RS jedna federalna jedinica, a nema ništa protiv i da Hrvati dobiju jednu multietničku federalnu jedinicu u BiH.

Ponovio da je na sinoćnjem sastanku funkcionera sedam političkih stranaka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu Stjuartom Džonsom rekao da je “neprimjereno i nepotrebno bilo kakvo angažiranje SAD-a u ustavnim promjenama”.

Dodik navodi da smatra da SAD imaju interes za dejtonsku BiH te da se o tome sinoć dosta razgovaralo.

On je kritikovao stav bošnjačkih političara koji kažu da je Dejtonski sporazum prevaziđen, ali da se ipak treba da zadrži Ured Visokog predstavnika u BiH.

“To je jedna potpuno apsurdna situacija, jer je Visoki predstavnik ovdje zbog Dejtonskog sporazuma, a ne zbog Sulejmana Tihića ili nekih drugih koji to hoće”, rekao je Dodik i dodao da, ukoliko je Visoki predstavnik u BiH, onda je jedna od njegovih obaveza da štiti RS.

Ponovio je svoj stav da je Visoki predstavnik “davno trebao” da ode iz BiH, te podsjetio da se ranije govorilo da će do toga doći nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kada je do toga došlo, onda su još postavljena dva uslova i pet prioriteta.

“Nakon ispunjavanja tih ciljeva mi ćemo smatrati da OHR više ovdje ne postoji, a oni neka ga drže koliko hoće”, tvrdi Dodik.