Sud BiH
0

Dva svjedoka svjedočila u korist odbrane Milorada Škrbića

FENA
Radovan Martić, svjedok odbrane Milorada Škrbića, koji od 1999. radi kao stručni saradnik za istraživanje kršenja međunarodnog humanitarnog prava Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, ispričao je danas pred vijećem Suda BiH da je 2005. radio na rasvjetljavanju događaja na Korićanskim stijenama u augustu 1992.

"U sedmom mjesecu 2005. razgovarao sam sa Škrbićem, jer ga poznajem odranije i smatram da ima izgrađenu bezbjednosnu kulturu. Prijedor je mala sredina, a rad naše agencije je tajan, stoga ne bi bilo dobro da se saznaju detalji istraga. Škrbić mi je kazao da je 21. augusta 1992. bio u obezbjeđenju konvoja kojim su Bošnjaci odlazili na liniju razgraničenja, ali da nema saznanja o ubistvima ljudi na Korićanskim stijenama", kazao je Martić, prenosi BIRN - Justice Report.

Državno tužilaštvo tereti Škrbića, zajedno sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Ljubišom Četićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, za zločin počinjen 21. augusta 1992., kada je na Korićanskim stijenama ubijeno oko 200 civila izdvojenih iz konvoja koji se kretao od Prijedora ka Travniku.

Martić je kazao da mu je Škrbić u razgovoru otkrio da se autobus u kojem je bio pratilac "pokvario u blizini Kneževa".

"Rekao je da je pokušao vezu ostvariti motorolom, ali niko se nije javljao. Cijelu noć su proveli tu u šumici i nije znao šta se dešavalo s ostatkom konvoja. On nije imao veze s ostalima, tek ujutro su kamioni stigli i odvezene su te osobe. Čak mi je rekao da je u šumici imao problema, jer su dolazili pripadnici srpske vojske i htjeli da maltretiraju civile i da je imao problema jer to nije dozvolio“, dodao je svjedok.

Martić je naglasio da je Škrbić o stradanju civila na Korićanskim stijenama saznao "tek po povratku u Prijedor“.

"Rekao mi je da nije imao nikakva saznanja o tome da će se nešto desiti i da je znao pokušao bi to spriječiti po svaku cijenu. Sjećam se i da je rekao kako bi da je učestvovao u tome pobjegao negdje, a ne bi živio u Prijedoru. Djelovao mi je jako iskreno“, naglasio je Martić.

Radenko Stanić, drugi svjedok na ovom ročištu i nekadašnji magaciner pri SJB Prijedor, ispričao je da je za konvoj 21. augusta 1992. saznao tog jutra od supruge Hajrije.

"Kod nas su tada bila ženina sestra i njen muž, koji su se dugo kolebali da idu iz Prijedora. Tog dana me je supruga nazvala da vidim za taj konvoj jer bi oni išli njime. Pošto sam saznao da je konvoj već bio krenuo, otišao sam autom po njih kući i krenuli smo da sustignemo konvoj“, ispričao je svjedok.

Kako je rekao, konvoj su stigli u blizini Banja Luke te zaustavili jedan autobus u kojem je u pratnji bio policajac Milorad Škrbić.

"Pošto sam ga znao, zamolio sam, rekao sam mu da su mi to svastika i pašo, da ih čuva. Tako su oni i otišli. Međutim, jako dugo nismo čuli ništa za njih, a moja žena se bojala jer smo čuli da se desilo nešto što se nije smjelo desiti. Obraćala se Škrbiću, ali on je uvijek govorio da ne brinemo jer je sve uredu prošlo. Tako je i bilo, nakon šest mjeseci su nam se javili", prisjetio se svjedok.

Naredno ročište je 15. februara.