Iduće sedmice
0

Dva suđenja za zločine u Srebrenici

FENA
Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH su tri dana naredne sedmice - 10., 12. i 13. augusta - planirana za nastavak dokaznog postupka odbrana Radomira Vukovića i Zorana Tomića, koji su optuženi za genocid u Srebrenici, javio je BIRN.

Tužilaštvo BiH tereti Vukovića i Tomića da su 13. jula 1995. godine, kao tadašnji pripadnici Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, učestvovali u zarobljavanju, a potom i strijeljanju više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, općina Bratunac.

U srijedu, 12. augusta, novi svjedoci Tužilaštva iskaz će dati na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću, bivšim pripadnicima Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optuženima za “planiranje, poticanje, naređivanje i pomaganje” ubistava zarobljenih Srebreničana koji su u julu 1995. dovedeni u školu “Kula” u Pilici i Dom Pilica, općina Zvornik.

U ponedjeljak, 10. augusta, zakazano je ročište u slučaju Milisava Gavrića, bivšeg zamjenika komandira policijske stanice Srebrenica, koji je optužen za zločin protiv čovječnosti “u vezi s genocidom”.

Sud BiH je u junu 2008. godine potvrdio optužnicu protiv Gavrića, ali je optuženi nedostupan organima gonjenja, te se pretpostavlja da se nalazi u Srbiji.

U vrijeme podizanja optužnice Tužilaštvo BiH nije tražilo raspisivanje potjernice, već samo određivanje pritvora optuženom.

U ponedjeljak će se nastaviti i dokazni postupak odbrana Predraga Bastaha i Gorana Viškovića, koji se terete za sudjelovanje u ubistvima, mučenju, nezakonitom zatvaranju, silovanju, te prisilnom iseljavanju i nestancima Bošnjaka na području Vlasenice od aprila do septembra 1992. godine.

Istog dana će se novi svjedoci Tužilaštva pojaviti na suđenju Vinku Kondiću, Marku Adamoviću i Bošku Lukiću, optuženima za udruživanje u organizovanju grupe ljudi i podstrekavanju na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine na području Ključa tokom 1991. i 1992. godine.

Odbrane Gojka Kličkovića, Mladena Drljače i Jovana Ostojića nastavit će svoj dokazni postupak u utorak, 11. augusta. Svu trojicu Državno tužilaštvo tereti da su tokom 1992. godine počinili zločine protiv čovječnosti na području Bosanske Krupe.

Tužilaštvo će nastaviti prezentirati materijalne dokaze na suđenju “bugojanskoj četvorci” koje je zakazano za 12. augusta. Nisvet Gasal, Musajb Kukavica, Enes Handžić i Senad Dautović optuženi su za zločine nad hrvatskim civilima koji su tokom 1993. i 1994. godine bili zatočeni u garažama u Bugojnu, te u Gimnaziji i logoru na stadionu “Iskra”, javio je BIRN Justice Report.