Prvi put u BiH
0

Dva ministarstva potpisala Ugovor o elektronskoj certifikaciji

Piše: D. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Banjoj Luci je jučer upriličeno prvo potpisivanje ugovora o elektronskoj certifikaciji, koje je Agencija za informaciono društvo RS potpisala sa entitetskim ministarstvima nauke i tehnologije te prosvjete i kulture.

Svečanom potpisivanju su prisustvovali ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović i direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević.

Kako je saopšteno, na ovaj način su ostvareni uslovi za elektronsko potpisivanje i ovjeravanje različitih akata. Osigurana je validnost i autentičnost elektronskih dokumenata s ciljem smanjenja upotrebe papirne forme u radu ovih dvaju ministarstva.

"Ovo je prvi ovakav projekt u Bosni i Hercegovini, odnosno prvi elektronski certifikati. Nastojimo da idemo krupnim koracima naprijed cijeneći da je elektronsko poslovanje budućnost", rekao je ministar Komić.

Ministar Kasipović je dodao da godišnje potpiše oko 20.000 različitih dokumenta te da to oduzima mnogo vremena i prestavlja priličan trošak, zbog čega je projekt elektronske certifikacije dodatno značajan.

Nakon svečanog potpisivanja, direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčlević je naveo kako se očekuju zahtjevi i drugih republičkih organa za elektronsku certifikaciju njihovog rada.

Rajčević je ujedno pozvao zainteresovane kompanije i institucije da učestvuju u kreiranju certifikacionog tijela, koje će se na komercijalnoj osnovi baviti elektronskom certifikacijom i tako elektronsko poslovanje omogućiti i nevladinim organizacijama, kompanijama i pojedincima.