Problemi studentskih centara
0

Dva kantona duguju više od tri miliona KM

FENA
Studentski dom "Bjelave"
Studentski dom "Bjelave"
Predsjednik Zajednice studentskih centara Federacije BiH Emir Kadrić smatra da je probleme s kojima se suočavaju studentski centri i studenti moguće riješiti jedino jedinstvenim zakonom o studentskom standardu te ističe da će zahtjev za donošenje tog zakona biti upućen federalnim organima čim bude konstituirana vlast.

On je Feni kazao da bi taj zakon trebalo da izgleda otprilike kao onaj što već četiri godine postoji u Republici Srpskoj te podsjeća da je Federacija BiH jedna od rijetkih koja nema zakon takve vrste.

Kadrić ističe da su dugovanja jedan od najvećih problema studentskih centara u Federaciji BiH, a najveći dužnici su Srednjobosanski (SBK) i Hercegovačkoneretvanski kanton (HNK) koji na ime subvencioniranja smještaja i ishrane studenata sa svog područja duguju gotovo tri miliona i 200.000 KM. SBK s kamatom duguje oko tri miliona, a HNK oko 200.000 KM.

Neizmirena dugovanja dovode u pitanje nastavak rada studentskih centara, studente s tih područja dovodi u neravnopravan položaj, jer većina njih nije u mogućnosti da nastavi školovanje, a budžetima kantona dužnika gomilaju se finansijske obaveze.

Zbog svega toga Zajednica i studentske udruge nedavno su na sastanku na Vlašiću zatražili da SBK odmah uplati spomenuta dugovanja, odnosno realizira izvršne sudske presude u korist studentskih centara FBiH. U narednih mjesec dana zatražen je sastanak s nadležnim organima SBK-a i HNK-a na kojem bi se razgovaralo o mogućnostima za iznalaženje rješenja za spomenuti, ali i druge probleme koje imaju studenti u Federaciji BiH.

Jedan od zahtjeva s tog sastanka, usmjeren prema nadležnim organima SBK-a, je i da se sufinansiranje studentskih centara FBiH vrati u okvire ugovorom preuzetih obaveza koje su prestale s martom 2009. odnosno da se subvencije uplaćuju na račune studentskih centara, a ne na ruke studenata.

Kao jedan od zahtjeva prema nadležnim HNK-a je stavljanje van snage Pravilnika o dodjeljivanju stipendija, zajmova i naknada dijela troškova školarine i subvencioniranja smještaja u studentskom domu za koji kažu da je neprihvatljiv i u pojedinim odredbama diskriminirajući kao što je npr. odredba da dvoje djece iz iste obitelji ne može biti smješteno u studentskom domu.

Prema mišljenju sudionika sastanka na Vlašiću Pravilnikom se narušavaju osnovna ljudska prava na obrazovanje, rad i pravo na mobilnost studenata.

Kadrić navodi da je Pravilnik interni dokument, a iz Zajednice naglašavaju da u njegovoj izradi nisu sudjelovali predstavnici studentskih centara niti studentskih udruga. Upozoravaju da taj dokument nisu dobili službenim putem, iako ih Ministarstvo obavezuje na njegovu primjenu.

Sastanku Zajednice studentskih centara FBiH i studentskih udruga prisustvovali su predstavnici svih studentskih centara u Federaciji i studentskih udruga koji su i potpisali spomenute zahtjeve upućene prema nadležnim organima SBK-a i HNK-a.