BiH
0

Dva kanadera iz hrvatske počela gasiti požar u Konjicu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dva kanadera iz Republike Hrvatske su trenutno na terenu i gase požar koji već nekoliko dana ne jenjava na području Konjica.

Ovo je za Fenu danas poslijepodne potvrdio zamjenik ministra sigurnosti BiH Samir Agić, koji je na licu mjesta, u Konjicu.

„U stalnom sam kontaktu s ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske i nadamo se da će u narednih sat do sat i po najveći dio požara biti ugašen.

Dva kanadera iz Hrvatske su angažirana i mi smo našim kolegama u RH izuzetno zahvalni na tom angažmanu“, kazao je Agić za Fenu.

Po njegovim riječima, kanaderi su oko 14.35 sati počeli s gašenjem požara.

„Nadam se da će uspjeti danas da ugase sve, a i ako ne bude ugašno u potpunosti mislim da će njihova pomoć s današnjim danom biti završena jer ne možemo biti previše neobazrivi prema kolegama iz Hrvatske“, kazao je Agić.

Danas su bila angažirana i dva helikoptera Oružanih snaga BiH i oni su još uvijek u pripravnosti.

„Trenutno su spušteni da bi se napravio prostor za let kanadera kao najvećih letjelica za gašenje požara. Prema informacijama koje imamo od Glavnog štaba Oružanih snaga BiH, ta dva helikoptera će i dalje biti u pripravnosti“, kazao je Agić.

Po njegovim riječima, ljudskih žrtava nema, ali je pričinjena ogromna materijalna šteta.

„Prema informacijama dobivenim od nadležnih službi u konjičkoj Civilnoj zaštiti, požarom je obuhvaćen prostor od oko 200 hektara borove šume, što je velika materijalna šteta.

Procjene kompletne štete ćemo imati nakon gašenja požara i sagledavanja stanja na terenu“, kazao je Agić.

Požar koji već pet dana gori na području općine Konjic jučer u popodnevnim satima i u toku noći, nastavio je sa širenjem prema naselju Ljuta i kasarni OS BiH „Ljuta“, Klipanovcu i širem rejonu brda „Zlatar“.

Općina Konjic je donijela Odluku o proglašenju prirodne ili druge nesreće prouzrokovane požarom, u toku noći 5. maja.

Zbog izuzetno teškog stanja i obima požara procijenjeno je da je potreban dodatni angažman zračnih snaga, te je iz tih razloga Ministarstvo sigurnosti, a u skladu sa Sporazumom između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa zatražilo pomoć od Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske kroz angažiranje dva kanadera kako bi se požar konačno stavio pod kontrolu.