Ako SDP i SDA ne popuste
0

Dva HDZ-a spremna ići u opoziciju

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da su dva HDZ-a u BiH spremna otići u opoziciju ako se u pokušaju postizanja dogovora o vlasti bude insistiralo da pristanu da SDP-u i SDA prepuste dva hrvatska mjesta u Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara BiH.

"Ako ne možemo dobiti pet od 17 članova u federalnoj vladi i tri u Vijeću ministara BiH, naš je stav da HDZ BiH i HDZ 1990 ne žele djelovati u takvoj vlasti. Neka sastavi vlast ko misli da to može učiniti i neka preuzme odgovornost da vodi takvu vlast", rekao je Čović medijima nakon sinoćnjeg susreta sa više evropskih i američkih predstavnika u Sarajevu.

On je dodao da bi takav potez uspostavljanja vlasti bez legitimnih hrvatskih političkih stranaka, za koje je glasalo najviše Hrvata u BiH, destabilizovao stanje.

"To bi donijelo puno bure u BiH. Vlast se sigurno ne može uspostaviti na normalnim osnovama bez dva HDZ-a, koji su legitimni predstavnici Hrvata u BiH, ali o tome neka razmišljaju oni koji nas sprečavaju da kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda popunimo hrvatska mjesta", rekao je Čović.

Razgovori između predstavnika HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a BiH završeni su  sinoć u zgradi OHR-a  bez sporazuma o formiranju vlasti u FBiH, a finalni sporazum nije mogao biti postignut zbog raspodjele dva ministarska mjesta -  saopšteno je iz OHR-a.