OHR
0

Dva HDZ-a nemaju kredibilitet da kritikuju suspenziju zaključaka CIK-a

FENA
Ured visokog predstavnika smatra da i dalje stoji činjenica da HDZ BiH i HDZ 1990 namjerno opstruiraju implementaciju rezultata općih izbora održanih u oktobru, izjavila je danas Feni glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić, zamoljena za reakciju OHR-a na jučerašnje saopćenje HDZBiH.

"HDZBiH i HDZ1990 nemaju nikakav kredibilitet da kritikuju suspenziju zaključaka CIK-a od 24. marta 2011. godine, budući da su ove stranke svjesno prekršile Ustav FBiH i Izborni zakon BiH blokiranjem izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, čime su doveli do sadašnje situacije u Federaciji BiH", kazala je Radetić.

Visoki predstavnik je suspendirao odluke CIK-a u skladu sa svojom odgovornošću da osigura provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Suspenzija je imala za cilj da se osigura pravna jasnoća i red i omogući funkcioniranje institucija, poručuju iz OHR-a.

Jučer je HDZ BiH uputio saopćenje za javnost u kojem je optužio visokog predstavnika Valentina Inzka da je prekršio Ustav i zakone prilikom fromiranja vlasti u Federaciji BiH i doveo u pitanje funkcionisanje institucija BiH.