Na zasjedanju HNS-a
0

SAZNAJEMO / Dva HDZ-a kroje uniju kantona i žele proglasiti Komšića nepoželjnim

Piše: T. Sekulić
Hrvatski narodni sabor (HNS) planira na narednom zasjedanju proglasiti uniju kantona, tamo gdje dva HDZ-a imaju većinu, i zatražiti da se član Predsjedništva BiH Željko Komšić proglasi personom non grata na toj teritoriji, saznaje Sarajevo-x.com iz pouzdanih izvora.

Zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora zakazano je za 19. aprila u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

Protiv Ustava BiH do cilja

Prema pouzdanim informacijama do kojih je došao Sarajevo-x.com, dva HDZ-a planiraju proglasiti uniju kantona koju bi sačinjavali Zapadnohercegovački kanton, Posavski, Hercegovačko-neretvanski i Livanjski kanton, bez obzira što je ta unija direktno protivustavna i antidejtonska aktivnost.

Ko s kim druguje?

Odluka o planiranju formiranja unije kantona uslijedila je netom što je Narodna skupština RS usvojila odluku o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj, na kojem bi građani trebalo da se izjasne o tome podržavaju li "nametnute zakone visokog predstavnika BiH o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentu BiH".

Jasno je da niti jedan od tih kantona, iz kojih nisu izabrani delegati u Dom naroda FBiH i gdje dva HDZ-a imaju većinu, nije finansijski samoodrživ, već da ovisi od pomoći Federacije BiH.

No, očito je da pojedinci žele po svaku cijenu krojiti zakone, ali i institucije po svojoj mjeri.

Kako smo saznali, jedna od glavnih tačaka na zasjedanju HNS-a, po proglašavanju unije, bila bi proglašavanje Željka Komšića nepoželjnom osobom na toj teritoriji.

HNV: HNS je nelegalan i nelegitiman

Podjetimo, danas u Sarajevu Hrvatsko narodno vijeće BiH izrazilo je jasan stav da je najavljeni Hrvatski sabor zapravo sabor jedne stranke, odnosno stranački skup.

U zajedničkoj izjavi koju su usvojili učesnici sastanka naglašeno je da je takav Hrvatski sabor nelegalan i nelegitiman po proceduri saziva, organizaciji i ciljevima.