Inicijativa Udruženja žiranata
0

Dužnicima banaka onemogućiti dobijanje biometrijskih pasoša

SRNA
Udruženje za zaštitu žiranata BiH uputilo je dopis Ministarstvu civilnih poslova BiH da se svima koji duguju bankama onemogući izdavanje biometrijskih pasoša, izjavio je predsjednik ovog udruženja Jovica Cvjetković.

Cvjetković tvrdi da ima informacije da su u redove za dobijanje biometrijskih pasoša prvi stali "dužnici prevaranti", koji imaju rješenje o izvršenju na svoju imovinu ili sudsko rješenje o dugu.

"Kada odu preko granice, u tih 90 dana, oni neće biti dostupni na dopise banaka i sudova, a žiranti će biti dostupni i sva procedura naplate kredita će ići prema žirantima", upozorio je Cvjetković.

Cvjetković je napomenuo da, prema Zakonu o putnim ispravama, ni jedan podnosilac zahtjeva za dobijanje putne isprave, koji ima  rješenje o izvršenju, ne može  dobiti putnu ispravu.

On je dodao da će ovaj dopis biti upućen i Ministarstvu pravde BiH i pravosudnim organima, "jer oni mogu značajno pomoći da se ispoštuje onemogućavanje dužnika banke da napuste zemlju, odnosno da svoje dugove prema banci prebace na žirante".

"Apelujemo na pravosudne organe u BiH da, kada već rješenje o izvršenju pošalju dužniku ili osobi na koju se to odnosi, da to isto urade i pošalju Ministarstvu civilnih poslova i taj će zahtjev za dobijanje putne isprave biti automatski odbijen", rekao je Cvjetković.