Poslanička inicijativa
0

Duvnjak Vladi FBiH: "Stegnuti prvo kaiš sebi"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Jasmin Duvnjak traži da Federalna vlada na prvoj narednoj sjednici razmotri zakon koji je on krajem juna uputio drugi put u parlamentarnu proceduru i predložio u njemu da plaće federalnih poslanika i ostalih dužnosnika u Federaciji budu umanjene za 20 posto.

"Vlada Federacije mi je bila dužna u roku od 30 dana dostaviti mišljenje o navedenom zakonu. Nažalost, ni nakon dva mjeseca čekanja nisam dobio njeno zvanično mišljenje.

Stoga pozivam članove Kolegija (premijer, dva zamjenika i sekretar Vlade) da odmah na dnevni red prve naredne Vladine sjednice uvrste izjašnjavanje o prijedlogu zakona koji sam im dostavio krajem juna“, naveo je u današnjem saopćenju za javnost ovaj federalni poslanik.

Navedeni zakon on je predlagao i početkom marta s obrazloženjem da to čini radi smanjenja javne potrošnje i uvođenja mjera racionalizacije i štednje u javnom sektoru.

"Predložio sam zapravo izmjene Zakona o pravima izabranih dužnosnika FBiH kao najkonkretniju mjeru kojom bismo smanjili naša funkcionerska primanja za više od 20 posto. Na ovaj način bismo uštedjeli par miliona KM a i ojačali naš politički kredibilitet i autoritet.

Nakon privremenog povlačenja i dorade kojom sam otklonio formalnopravne i tehničke nedostatke, zbog kojih je prvobitni prijedlog dobio negativno mišljenje Zakonodavnopravne komisije i Vlade Federacije BiH, u parlamentarnu proceduru krajem juna uputio sam inovirani zakon.

Njime je predviđeno smanjivanje naših primanja za najmanje 20 posto", saopćio je Duvnjak.

U njegovoj novoj varijanti zakona nije predviđeno potpuno ukidanje poslaničkog paušala jer, prema tumačenju nadležnih, za to ne postoje pravno-poslovničke pretpostavke, ali se nizom izmjena postojećih odredbi značajnije reducira spektar materijalnih prava.

Duvnjak je, naime, predložio smanjivanje paušala, ovaj put i za profesionalce i neprofesionalce, za četvrtinu dosadašnjeg iznosa, tako da bi paušal za sve izabrane dužnosnike bio na nivou 75 posto prosječne plaće u FBiH.

Zakonom koji on predlaže predviđeno je i smanjenje naknade za topli obrok s dva posto prosječne plaće na jedan posto, zatim ukidanje naknada za rad u svim parlamentarnim i Vladinim komisijama.

Traži i smanjivanje naknade za odvojeni život za 50 posto te ukidanje naknade za godišnji odmor (regresa).

Prema njegovoj računici, tako bi bila postignuta godišnja ušteda veća od dva miliona KM.

Poslanik Jasmin Duvnjak ističe da je spreman zaustaviti proceduru ovog zakona jedino ako se nekom drugom mjerom i propisom značajnije smanje ukupna funkcionerska primanja.

"Mi poslanici pozicije i opozicije pokazujemo da nemamo osjećaj za socijalnu pravdu, da ne želimo dijeliti teret krize i recesije sa svim građanima i da nismo spremni 'stegnuti prvo kaiš sebi'.

Izgubili smo šest mjeseci, aranžman s MMF-om doveli u pitanje i podijelili stotine lekcija o štednji mnogima u Federaciji.

Odakle nam moralno pravo da ukidamo invalidnine neratnim invalidima, da prijetimo smanjenjem primanja borcima, porodicama šehida i ratnih vojnih invalida, da smanjujemo plaće u prosvjeti, zdravstvu, upravi te da svakodnevno prepadamo naše penzionere hoće li im ili neće biti penzija narednog mjeseca, kada nemamo volje 'krenuti od sebe'“, naveo je u današnjem saopćenju za javnost ovaj federalni poslanik.