BiH
4

Duvnjak: Država neće moći biti glavni sponzor profesionalnih sportskih klubova

Klix.ba
Jasmin Duvnjak
Jasmin Duvnjak
Poslanik SDA u Federalnom parlamentu, Jasmin Duvnjak, danas je na konferenciji za novinare predstavio usvojenu zastupničku inicijativu kojom se obavezuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlaštenjima, te programskim opredjeljenjima da se pomaže razvoj i održivost sporta - do kraja godine utvrdi načela i pripremi nacrt kojim će se kvalitetno definiriati svojinska transformacija i modeli svojinske transformacije u sportu.

U obrazloženju je istaknuto kako je sport u Federaciji BiH kao i cijeloj Bosni i Hercegovini u veoma teškoj situaciji, te da je nedavno usvojeni Zakon o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima prvi korak u procesu ozdravljenja sporta u BiH.

"Našoj državi trebaju temeljite promjene u funkcionisanju sporta i povoljniji pravni okvir za razvoj sporta. Mora se iskazati politička volja da se krene u istinske reforme i usvajanje nove legislative. Na prvom mjestu otvoriti široku javnu i stručnu raspravu o privatizaciji i modelima privatizacije u sportu i konačno napraviti diferencijaciju između profesionalnog (profitnog) sporta, te amaterskog, školskog i rekreativnog", navodi Duvnjak u obrazloženju usvojene inicijative.

Duvnjak je još kazao kako profesionalni klubovi moraju doživjeti svojinsku transformaciju iz udruženja u privredna društva, te da je potrebno definirati i poresku politiku u sportu, sportsku imovinu, te ulogu menadžera u sportu.

"Sport i sportaše kao općekorisnu društvenu djelatnost kroz koju promovišemo našu državu, odgajamo zdrave generacije mladih ljudi, moramo zaštititi, upravljanje i finansijsko poslovanje klubova uozbiljiti, da bi otvorili vrata kapitalu i svježim investicijama u profesionalni sport i sportsku infrastrukturu. Trebamo shvatiti da dolaze vremena kada će se iz državnih i lokalnih budžeta uglavnom moći pomagati amaterski, školski i rekreativni sport. Država neće moći više biti glavni sponzor profesionalnih sportskih klubova", naveo je Duvnjak.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine tokom 2015. godine će utvrditi konačan prijedlog Zakona kojim će se riješiti svojinska transformacija i njeni modeli.