Poslanik u Udruženju "Naša djeca"
0

Duvnjak: Društvo se mora zahvaliti volonterima

Klix.ba
Povodom Međunarodnog dana volontera danas je u Udruženju "Naša djeca" gostovao poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak.

U toku ove posjete rukovodstvo i volonterke Udruženja "Naša djeca" Zenica su sa Duvnjakom razgovarali o nedavno usvojenom zakonu o volontiranju.

Zakonskim rješenjem volonteri volonterke Federacije Bosne i Hercegovine postigli su cilj da im se volonterski rad u struci priznaje kao radno iskustvo.

Duvnjak je prilikom posjete udruženju istakao veliko zadovoljstvo s tim što je usvojen ovaj zakon koji će pomoći mladima i koji će ih podstaći na veći aktivizam.

"Volonteri ili 'ljudi dobre volje' kako ih obično zovemo, pomažu drugima i rade za opće dobro. Oni imaju visok stepen altruizma, humanosti i solidarnosti i za svoj angažman ne očekuju materijalnu naknadu. No, društvo im mora ponuditi neku vrstu moralne satisfakcije i javne zahvalnosti. Sretan sam što ovogodišnji Svjetski dan volontera obilježavamo uz nedavno usvojeni Zakon o volontiranju FBIH, koji će sigurno podstaći mlade na veći aktivizam.", izjavio je Duvnjak prilikom posjete i druženju sa volonterima Udruženja "Naša djeca".

Prednost ovog zakona mogla bi se gledati u više pravaca, jer se po prvi put definira šta je to volonter/ka, volonterstvo, kao i da se aktivnosti koje provode priznaju kao društveno korisne. Pored toga, organizatori volontiranja ne mogu biti profitne kompanije, kako bi spriječili zloupotrebu volontera/ki. U svemu ovome se ogleda širina ovoga zakonskog rješenja i što je najbitnije direktno potiče aktivizam mladih.

Danas je u još u okviru obilježavanja Međunarodnog dana volontera svoj doprinos dala i volonterska Asocijacija Margina Zenica u suradnji sa Crvenim križom i još nekoliko organizacija.

Predsjednia Asocijacije Margina Hadisa Kamber izjavila je da usvojeni zakon koji bude primjenjivan u budućnosti, mladima može otvoriti mogućnost za zaposljenje.

Volotneri su prošetali gradom te su sa transparentom čestitali svim kolegama volonterima današnji Međunarodni dan volontera.