ICTY
0

Duško Tadić će biti pušten iz zatvora

FENA
Bosanski Srbin Duško Tadić, koji je zbog zločina u okolini Prijedora osuđen na 20 godina zatvora, bit će pušten na slobodu nakon što je odslužio više od dvije trećine izrečene kazne, odlučio je predsjednik Haškog suda Fausto Pocar, prenijele su agencije.

"Zadovoljan sam što zahtjev (za prijevremeno puštanje na slobodu) može biti odobren i stupiti na snagu odmah. Sekretarijat (Haškog suda) ovu odluku treba u najskorije vrijeme da proslijedi njemačkim vlastima", navodi se u Pocarovoj odluci koja je objavljena u petak.

Tadić je bio prvi optuženi koga je osudio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu.

Pocar je Tadićev zahtjev, u skladu s pravilima ICTY-a poslao na razmatranje članovima Sudskoga i Žalbenog vijeća Haškog suda koji, "iako su izrazili sumnju u to da li je Tadić pokazao da se promijenio, nisu imali primjedbe na prihvatanje njegovog zahtjeva".

Tadića je 1994. godine u Muenchenu uhapsila njemačka policija i izručila ICTY-u pred kojim je bio optužen po 12 tačaka za teško kršenje Ženevske konvencije i deset tačaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata počinjene u regiji Prijedora, uključujući logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Tadić je 26. januara 2000. pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora i poslan na izdržavanje kazne u Njemačku.

Po puštanju iz zatvora bit će deportovan u Srbiju jer ima srbijanski pasoš.