Kantonalni sud u Sarajevu
0

Duško Đajić negira krivicu za ratni zločin na Ilidži

FENA
Duško Đajić, koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području općine Ilidža novembra 1995. godine, negirao je krivicu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, javio je BIRN - Justice Report.

Pošto je negirao krivicu, suđenje će mu početi u roku od 30, odnosno 60 dana.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Đajića, bivšeg kriminalističkog inspektora Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ilidža Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), za zastrašivanje civila, nezakonito odvođenje, zlostavljanje, nečovječno postupanje i pljačku imovine.

Kako je navedeno u optužnici, Đajić je 1. novembra 1995. naredio naoružanim policajcima da pod izgovorom obavljanja informativnog razgovora dovedu S.K. u stanicu, gdje mu je rekao da mora napustiti stan i teritorij RS-a, s obzirom na to da je po nacionalnosti Hrvat i da mu prijeti likvidacija.

  • Kada je S.K. odbio da napusti stan, Đajić mu je opsovao i udario ga stisnutom pesnicom u lice. Oštećeni S.K. je od udarca pao sa stolice, a policajci su ga nastavili udarati nogama i šakama po tijelu, navedeno je u optužnici.

Nakon premlaćivanja, kako se dodaje, Đajić je oštećenog odvezao do kontrolnog punkta Vojske RS-a na Kobiljači i predao ga vojniku koji ga je odveo do sporednog puta i rekao mu da ne skreće jer je područje minirano.

Prema optužnici, Đajić se 2. novembra 1995. uselio u stan S. K. i u njemu boravio do marta 1996. godine.

Prilikom napuštanja stana, kako je navedeno, Đajić je svu pokretnu imovinu u vrijednosti od oko 317.000 KM odvezao kamionom u nepoznatom pravcu.

Đajića su službenici Granične policije BiH uhapsili krajem decembra prošle godine, od kada je u pritvoru.

Uhapšen je na osnovu potjernice Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.