FTV je mora vratiti na posao
0

Duška Jurišić: Ovo je velika moralna pobjeda, sretna sam!

Razgovarala: Tatjana Sekulić
Duška Jurišić
Duška Jurišić
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je prvostepenu odluku Općinskog suda kojom je odluka o razrješenju Duške Jurišić s mjesta glavne urednice Informativnog programa FTV-a proglašena nezakonitom. Kantonalni sud naredio je vraćanje Jurišić na njeno prijašnje radno mjesto i isplatu svih plata.

Početkom januara ove godine Općinski sud u Sarajevu naložio je menadžmentu RTV Federacije da Dušku Jurišić odmah vrati na mjesto odgovorne urednice Informativnog programa.

Odluka Općinskog suda nevažeća

Jučer je objavljeno da je Općinski sud donio odluku da ne može provesti tu mjeru osiguranja, a u obrazloženju je navedeno da je razlog tome što FRTV nije u mogućnosti provesti mjeru osiguranja, jer novom organizacijom u skladu s usvojenim Pravilnikom o unutrašnoj organizaciji nije predviđeno radno mjesto urednika Informativnog programa.

Međutim, drugostepenom odlukom Kantonalnog suda od 13. aprila potvrđena je prvostepena presuda u kojoj je navedeno da je Duška Jurišić nezakonito dobila otkaz i da je nezakonito razrješena dužnosti urednika Informativnog programa FTV-a.

Pobjeda Duške Jurišić

Advokat Duške Jurišić istakao je za Sarajevo-x.com da Odluka Kantonalnog suda znači da je ona 100 posto dobila spor protiv FTV-a, ali se sada otvara novo pitanje legalnosti ukidanja njenog radnog mjesta.

"Veoma sam sretna. Ovo je velika moralna pobjeda poslije 15 mjeseci hajke grupice ljudi s FTV-a i njihovih kompromitiranih partnera, čija imena nisu vrijedna pomena", istakla je Duška Jurišić za Sarajevo-x.com.

Ona je također napomenula da je FTV ukidanjem Informativnog programa i radnog mjesta urednika IP-a prekršila Zakon o RTV FBiH i Zakon o Javnom RTV sistemu.

"Namjera menadžmenta FTV-a bila da je potpuno udalji iz tog servisa ukidanjem radnog mjesta i ukidanjem emisije 'Pošteno', kao i stalnim pritiscima, napadima i poniženjima", kazala je Jurišić za Sarajevo-x.com.

Istakla je da bi FTV trebala da ima druge prioritete, "a to je kako da vrati snažno poljuljani kredibilitet, ispunjavanje obaveza javnog servisa, rješavanje finansijskih problema, između ostalog zbog smanjenja naplate RTV takse u prošloj i ovoj godini.

FTV nema pravo žalbe

Duška Jurišić u razgovoru za Sarajevo-x.com napomenula je da je njen glavni cilj pokretanja postupka bio dokazati nelegalno smjenjivanje i očuvati lični i profesionalni dignitet.

Drugostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu to je i dokazano. Menadžment FTV-a, u skladu s odlukom suda, dužan je vratiti Dušku Jurišić na posao i isplatiti joj sve plate.

Na drugostepenu presudu FTV nema pravo žalbe.