BiH
73

Dušanki Majkić i Živku Marjancu isplaćena sredstva u iznosu od 157 prosječnih penzija u RS

Piše: Er. M.
Živko Marjanac i Dušanka Majkić
Živko Marjanac i Dušanka Majkić
U samo jednom danu Dušanka Majakić primila je ukupno 83 prosječne penzije građana entiteta Republika Srpska, dok su Živku Marjancu iz budžeta BiH jednim potezom isplaćena sredstva u iznosu od 74 prosječne penzije u RS.

Dušanka Majkić i Živko Marjanac iz SNSD-a spremaju se po ko zna koji put za najavljeni referendum u entitetu Republika Srpska. Za razliku od prethodnih, ove godine Majkić i Marjanac ulaze u referendum sa ukupno 157 prosječnih penzija u Republici Srpskoj.

U trenutku dok je prosječna penzija u entitetu RS 342 KM i predstavlja 41,02 posto prosječne plate u RS i dok je najniža penzija za minimalan staž od 15 godina 174 KM, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić primila je na račun otpremninu u iznosu od 28 hiljada KM uprkos tome što nije u penziji.

Isti slučaj je i sa Živkom Marjancom koji je kao zamjenik ministara odbrane BiH 2014. godine primio otpremninu u iznosu od 25.492 KM, a koji također nije u penziji nego obnaša dužnost potpredsjedavajućeg Vijeća naroda Vlade Republike Srpske.

Kadrovi SNSD-a očito nisu inferiorni prema instuticijama države BiH kada je potrebno da iz državnog budžeta naplate enormna sredstva za lične potrebne.

Tako Majkić poštuje zakone u BiH i shvata da je zakon pisani izvor prava, odnosno opšti akt sa najvišom pravnom snagom poslije državnog ustava i da joj "po sili zakona pripada otpremnina".

Prosječna plata isplaćena u maju ove godine u Republici Srpskoj iznosila je 832 KM. U mjesecu martu u manjem bh. entitetu registrovano je ukupno 142.675 nezaposlenih osoba.