BiH
0

Dušanka Majkić se vraća na posao u Sarajevo

FENA
Dušanka Majkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dušanka Majkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH zakazana je za sutra, sa samo jednom predloženom tačkom dnevnog reda, a to je rasprava o stanju sigurnosti u vezi sa održanim protestima ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije Dušanka Majkić kazala je za Agenciju Fena da je sutra značajna sjednica.

"Razmotrit ćemo sve dostavljene materijale i na osnovu toga će se zauzeti stavovi, odnosno donijeti zaključci za Parlament. Ne mogu ništa posebno da kažem, izuzev da će sjednici prisustvovati, pored članova Zajedničke komisije, predstavnici Nezavisnog odbora i predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela", kazala je Majkić.

Dodala je da je ključni materijal, materijal Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, te da ima još materijala kao što su zaključci Nezavisnog odbora. To su, navela je, materijali koji će biti osnov za rad.

Upitana da li zakazivanje sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost znači da su se stekli uvjeti da poslanici iz RS-a počnu raditi u institucijama BiH u Sarajevu, Majkić je odgovorila da je prvi uslov ispunjen, da više demonstranata nema ispred zgrade institucija BiH.

"Mi od početka govorimo da ne blokiramo rad nego tražimo uslove za bezbjedan rad. Onog momenta kada su se demonstranti povukli ispred zgrade institucija BiH je osnov da Zajednička komisija, s obzirom da je to njen resor, da svoj stav o nedavnim događanjima. Nakon toga će Parlament u svakom slučaju procijeniti stanje na osnovu i našeg materijala i na osnovu pojedinačnih iskustava svih ljudi koji su preživjeli 'talačku krizu' i reći će svoj stav. Ovo je početak, ne znam kako će se dalje stvari odvijati", kazala je Majkić.

Poslanici iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH prestali su dolaziti na posao u institucije BiH u Sarajevo nakon što građani, tokom protesta 6. i 7. juna, nisu nikome dozvolili izlazak iz zgrade institucija BiH sve do četiri sata ujutro.

Više hiljada građana okupilo se tada ispred zgrade institucija BiH zahtijevajući da poslanici usvoje zakon kojim bi trajno bilo riješeno pitanje izdavanja jedinstvenog matičnog broja.