Hazim Rančić
0

"Dušanka Majkić daje neodgovorne izjave"

FENA
Dušanka Majkić
Dušanka Majkić
Predsjedavajući Kluba delegata bošnjačkog naroda u PSBiH Hazim Rančić ocijenio je danas neutemeljenom i netačnom izjavu zamjenice predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dušanke Majkić da kandidat SDA za ministra sigurnosti BiH Sadik Amhetović ne ispunjava ni osnovne uvjete za tu funkciju.

Rančić je Feni izjavio da Dušanka Majkić tokom proteklih dvije i po godine često daje neargumentirane i netačne izjave, a to ponekad čini i emotivno.

Majkić, naime, smatra da Ahmetović ne ispunjava ni osnovne uvjete za funkciju ministra sigurnosti, nazvavši ga i ''osvjedočenim srbomrscem''.

  • Moguće je da je ta njena izjava posljedica zadnje plenarne sjednice na kojoj je imala replike s Ahmetovićem i vjerovatno je još pod tim dojmom pa je dala takvu izjavu, ocijenio je Rančić.

S druge strane, on tu izjavu smatra neodgovornom te podsjeća da ni SDA, niti iko iz parlamentarne većine nije pravio probleme kada je SNSD mijenjao ministra Slobodana Puhalca.

Također, podsjeća da problema nije bilo ni kada je SNSD mijenjao dva zamjenika ministra iz PDP-a, kao ni kada je HDZ 1990 mijenjao ministra Božu Ljubića.

  • I samo kada SDA odluči da promijeni ministra, kolegica Majkić daje neutemeljene i neodgovorne izjave, istaknuo je Rančić.

On u konačnici zaključuje da Ahmetović ima sasvim korektne i kolegijalne odnose sa svim poslanicima i delegatima, a napominje i da je on žrtva iz proteklog rata i na neki način personifikacija žrtava iz Srebrenice.

Zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH izjavila je, kako su prenijeli pojedini mediji, da će njene kolege iz SNSD-a, poučene primjerom smijenjenog ministra Tarika Sadovića, dobro razmisliti da li će u PSBiH podržati izbor Ahmetovića.

"Lično ću se potruditi da on ne dobije podršku jer sam se uvjerila da je riječ o srbomrscu i čovjeku koji nije ništa bolji od Sadovića'', rekla je Dušanka Majkić.