BiH
55

Dušan Mašić: Bojim se da zbog prijetnji u Beogradu nećemo odati počast žrtvama Srebrenice

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Akcija #sedamhiljada kojom je namjeravano da Beograđani odaju počast žrtvama Srebrenice, mogla bi biti otkazana.

Dušan Mašić je još prije nekoliko sedmica inicirao akciju #sedamhiljada. Cilj akcije, kako je Mašić objasnio za Klix.ba neposredno nakon njenog pokretanja, bio je da 7.000 osoba 11. jula u 11 sati i 7 minuta legne ispred Skupštine Srbije, te time oda počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Mašić za Klix.ba kaže kako još uvijek ne zna da li će biti održan skup #sedamhiljada. Cijelu akciju su od Mašića preuzele nevladine organizacije Fonda za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Policy Centar, Helsinški odbor za ljudska prava...

Mašić kaže da bi uskoro trebao biti održan sastanak ovih nevladinih organizacija s policijom, kada bi definitivno trebalo biti poznato da li će skup biti održan.

"Ne znam šta da kažem. Još uvijek ne znam da li će skupa biti. Čekam sastanak nevladinih organizacija sa policijom. Lično, mislim da neće biti održan", kaže Mašić za Klix.ba

Razlog za otkazivanje skupa su različite i brojne prijetnje koje su upućivane, kako Mašiću, tako i svima onima koji bi eventualno uzeli učešće u ovom skupu.

"Atmosfera je veoma napeta i mnogo je prijetnji. Ne pamtim da je tako ikada bilo", dodaje Mašić.

Za 11. juli desničarske organizacije najavile su kontraskup, a učesnicima #sedamhiljada prijećeno je i fizičkim napadom.

"Ono što znam je da nema nikakvog smisla odavati nekome poštu ako će zbog toga neko drugi biti povrijeđen. To je moj lični stav", kaže Mašić.

Tenzije su posebno prisutne od hapšenja Nasera Orića te najave donošenja Rezolucije o Srebrenici.

"Kada smo kretali u ovo nije bilo ni rezolucije ni Orića. A vidi sad? Ne može se ništa na silu. Ne vrijedi", zaključuje Mašić.

Ipak, Mašić i dalje poziva sve građana da se priključe ovoj inicijativi, a prema posljednjim informacijama do sada je svoj broj za #sedamhiljada uzelo blizu 1.000 osoba.