Sud BiH
0

Duratović se izjasnio da nije kriv

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, optuženi Nisvet Duratović se izjasnio da nije kriv.

Optužnica tereti Nisveta Duratovića, Senada Tahirovića i Zijada Halilovića za krivično djelo krijumčarenje osoba. Prema navodima optužnice, optuženi Duratović i Tahirović, u svojstvu direktora Kickboxing kluba Cazina, zajedno sa Zijadom Halilovićem, u svojstvu generalnog sekretara i direktora reprezentacije Kickboxing saveza BiH, su u prvoj polovini 2006. godine po prethodnom dogovoru ilegalno prebacivali građane BiH u zemlje zapadne Evrope, a radi ostvarivanja finansijske koristi.

Optuženi Duratović i Tahirović su navodno, pronalazili osobe zainteresirane za ulazak u zemlje zapadne Evrope, obećavajući im vize za ulazak, dok su optuženi Tahirović i Halilović osiguravali članske karte Kickboxing kluba i sportske pasoše.

Nadalje u optužnici stoji da je optuženi Halilović 14. jula 2006. godine podnio zahtjev za izdavanje viza Ambasadi Velike Britanije u Sarajevu za 18 osoba kao učesnika u svestilskom seminaru za trenere, takmičare i suce na otvorenom Kickboxing šampionatu u Velikoj Britaniji. Ovlaštene osobe Ambasade Velike Britanije, vjerujući u istinitost prezentiranih podataka, odobrile su vize za 18 osoba, državljana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Suda BiH.