BiH
21

Duranović: Locirana četiri tijela u jami Raspotočje, do petog tijela će biti teško doći

Anadolija
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Glavni federalni rudarski inspektor, Nuraga Duranović izjavio je za Anadolu Agency (AA) kako se radi na izvlačenju tijela poginulih rudara.

"U toku je sastanak kriznog štaba koji rukovodi akcijom spašavanja i izvlačenja. Očekujemo da ćemo u toku dana izvući tijela, ali ne možemo precizirati kada. Locirali smo četiri tijela, a za petog znamo na kojem je mjestu bio. Smatramo da će biti nešto teže doći do petog tijela s obzirom da je dolje dosta obrušeno. Jama radi, čete rade na sanaciji i osiguravanju terena, a radnici Rudnika mrkog uglja im pomažu. O imenima zaista ne mogu govoriti i ne mogu dati potvrdu", izjavio je Duranović.

Glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović je inače, na čelu kriznog štaba koji rukovodi akcijom spašavanja i izvlačenja. 

Jamu Raspotočje osiguravaju pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona. Trenutno ispred jame Raspotočje nema porodica nestalih rudara, a kapija rudnika je opasana policijskom trakom.

U jami Raspotočje bila su zarobljena 34 rudara, koji su ostali na 800 metara dubine, nakon gorskog udara koji se dogodio, u četvrtak, u poslijepodnevnim satima. 

U toku jučerašnjeg dana iz jame je evakuisano 29 rudara.