BiH
0

Duraković: Zakonom koji je stupio na snagu će biti povećan broj povratnika

FENA
Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković ocijenio je da će Zakonom o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko Distriktu BiH, koji je stupio na snagu, biti omogućeno povećanje broja povratnika.

-Po meni je historijska prekretnica za proces povratka i to je jedna karika u okviru čitavog sistema povratka koji treba unaprijediti i promijeniti da bi se ljudi vratili u prijeratna mjesta prebivališta. Mislim da će ovaj zakon povećati broj povratnika - kazao je u izjavi za Agenciju Fena načelnik Duraković.

On je, ipak, mišljenja da se s ovim zakonom zakasnilo te da bi, da je donesen prije deset godina, broj povratnika bio veći.

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Radomir Pavlović je mišljenja da zakonska rješenja u vezi s povratnicima treba urediti podjednako na nivou cijele BiH.

-"Povratnici sva tri konstitutivna naroda trebaju da imaju ista prava", naglasio je Pavlović u izjavi za Agenciju Fena.

Koalicija "Prvi mart" pozdravila je stupanje na snagu Zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko Distriktu BiH, kojim se štite prava povratnika stečena na području Federacije BiH.

"Pozdravljamo strukture federalne izvršne i zakonodavne vlasti, koje su prepoznale inicijativu Koalicije Prvi mart', čime smo zajedno ispunili temeljno obećanje iz kampanje 'Glasaću za Srebrenicu', ali i jedno od ciljeva nastanka ove koalicije, te obećavamo da ćemo nastaviti raditi na monitoringu primjene donesenog propisa", poručili su iz ove koalicije.

Pozvali su povratnike u enitet Republika Srpska koji već godinama žive u RS-u, a prijavljeni su u Federaciji BiH iz straha od gubitka stečenih prava, da prijave prebivalište tamo gdje žive i gdje su živjeli 1991. godine.

Prema ovom zakonu, kantoni imaju obavezu da u roku od 60 dana posebnim zakonima ili odgovarajućim izmjenama postojećih propisa omoguće trajnu zaštitu prava iz oblasti socijalne pomoći i zaštite porodica s djecom, zdravstvene zaštite i dopunskih prava iz bolasti boračko-invalidske zaštite.

Zakon predviđa kaznene odredbe od 500,00 do 1.500,00 KM prema službenim osobama koje uskrate ili ograniče prava koja pripadaju povratnicima po ovom zakonu.

Prava po ovom zakonu se ostvaruju dostavljanjem zahtjeva prema nadležnim tijelima za svako od pripadajućih prava, te prijavu prebivališta u mjestu prijeratnog prebivališta u RS-u ili Brčko Distriktu BiH.