BiH
197

Duraković za Klix.ba: U Srebrenici će se učiti bosanski jezik

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Pozvao me direktor Prve osnovne školi u Srebrenici i kazao da se mora primjenjivati stara praksa, odnosno da se u dnevnike i knjižice đaka mora upisivati bosanski, a ne 'bošnjački' jezik", kazao je za Klix.ba načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković.

Podsjećamo, Nastavničko vijeće Prve osnovne škole u Srebrenici donijelo je odluku da se u dnevnike i knjižice đaka bošnjačka etničke pripadnosti piše kako su učili "bošnjački" umjesto bosanskog jezika.

"Odmah smo reagovali na to. U subotu me pozvao direktor škole i rekao da se u Srebrenici mora primjenjivati stara praksa, odnosno da se mora pisati bosanski jezik. To ne prekida borbu Bošnjaka u entitetu RS jer ako je međunarodna zajednica reagovala na Srebrenicu onda mora da reaguje i na sve druge diskriminacije jer je ovdje riječ o jednom narodu koji je konstitutivan po Ustavu entiteta RS", rekao je Duraković

On je kazao kako je u Srebrenici taj problem riješen, te da očekuje kako će biti riješen i u drugim mjestima u manjem bh. entitetu.

"Ovdje je riječ o temeljnom ljudskom pravu, odnosno pravu da đaci izučavaju svoj maternji jezik. Bitka ne prestaje time što će se u Srebrenici izučavati bosanski jezik. Ne možemo mi parcijalno rješavati problem. Ostat ćemo ustrajni u tome da sva bošnjačka djeca u entitetu RS uče bosanski jezik", zaključio je Duraković.