BiH
87

Duraković: Vučić odlučuje da li će govoriti u Srebrenici

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je da premijer Srbije Aleksandar Vučić sam odlučuje da li želi da govori u Srebrenici 11. jula, ali o tome danas treba obavijestiti organizacioni odbor kako bi ga uvrstili u program.

"Organizacioni odbor nema pravo da traži od učesnika da govore, već da im omogući da to učine ako žele. Ukoliko on to bude htio, morao bi najkasnije do danas da obavijesti organizacioni odbor kako bismo ga uvrstili u program", rekao je Duraković za "Danas".

Duraković je dodao i da bi Bošnjacima bilo jako važno ako bi Vučić govorio na komemoraciji u Potočarima.

Duraković, koji je i predsjedavajući Organizacionog odbora za obilježavanje 20 godina od zločina u Srebrenici, rekao je da je na svakom gostu odluka da li će tog dana govoriti ili ne, kao i šta će reći i ponovio da je Vučić više nego dobrodošao u Srebrenicu ako je "iskren u namjeri da izrazi žaljenje i pokajanje u ime građana Srbije", prenosi Tanjug.

Duraković je rekao da je jako važno da zbog budućnosti regiona i odnosa dva naroda premijer Srbije bude na komemoraciji, dodajući da je važna institucionalna prisutnost, i da prezimena Vučić i Duraković nisu ovdje bitna.

Vlada Srbije donijela je u utorak odluku da će Vučić predstavljati Srbiju u Srebrenici 11. jula.

Saopštavajući odluku Vučić je istaknuo da je Srbija spremna na pomirenje, ali ne i na poniženje.