BiH
517

Duraković: U New Yorku ću govoriti kao preživjela žrtva genocida, a onda kao načelnik Općine Srebrenica

Piše: A. B.
Ćamil Duraković s Madeleine Albright (Foto: Facebook)
Ćamil Duraković s Madeleine Albright (Foto: Facebook)
Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković boravi u New Yorku na specijalnoj plenarnoj diskusiji Clinton Global Initiative na poziv bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Billa Clintona. U izjavi za Klix.ba ističe kako će se prisutnim gostima prije svega obratiti kao preživjela žrtva genocida, pa tek onda kao načelnik Općine Srebrenica i građanin Bosne i Hercegovine.

Jutros u 10:00 sati prema evropskom vremenu je zvanično otvoren godišnji sastanak Clinton Global Initiative 2016. Duraković je jedan od učesnika panela o "Pomirenju i zajedničkom društvu", a njegov govor planiran je sutra od 14:00 do 15:30 sati po lokalnom vremenu.

"Ovo je rijetka prilika i najveći događaj na svijetu u sferi nevladinog sektora. Na panelima, između ostalih učestvuju premijer Italije Matteo Renzi, predsjednik Argentine Mauricio Macri, gradonačelnik Londona Sadiq Khan, premijer Srbije Aleksandar Vučić, pjevači Bono Vox i Jon Bon Jovi, glumac Ben Affleck i brojni drugi", kazao je Duraković.

Dodaje kako je poziv za učešće na sastanku dobio u maju ove godine te da mu je drago što je bivši američki predsjednik i prema njegovim riječima, suprug buduće predsjednice SAD-a na vrh prioriteta stavio BiH, odnosno Srebrenicu.

"Sutra ću prije svega govoriti kao Ćamil Duraković - preživjela žrtva genocida, a onda kao načelnik Općine Srebrenica i građanin BiH, a sve u interesu promoviranja naše zemlje i njenih vrijednosti. Na ovom događaju učestvuje hiljade biznismena, političara i utjecajnih državnika", naglasio je načelnik Općine Srebrenica.

On se večeras sastao i s nekadašnjom državnom sekretarkom SAD-a Madeleine Albright s kojom je razgovarao o najvažnijim političkim temama u svijetu. Na kraju je kazao da će večeras biti organizirana večera u čast francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, a na poziv Vrhovnog jevrejskog poglavata u New Yorku i predsjednika Udruženja "Appeal of Conscience Foundation".

Inače, ovo je jedan od najvećih događaja u nevladinom sektoru u svijetu, a održava se od 19. do 21. septembra u New Yorku. Na proteklim godišnjim sastancima učestvovali su brojni svjetski politički i poslovni lideri među kojima i američki predsjednik Barack Obama, zatim Bill Gates, Jack Ma, Hilary Clinton i mnogi drugi.