BiH
9

Duraković: Tjeraju nas da se liječimo u Banjoj Luci, Foči i drugim udaljenim centrima

FENA
Ćamil Duraković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković uputio je pismo Fondu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Vladi Federacije.

"Nakon što smo preživjeli Genocid, mi Bošnjaci, koji smo uspjeli uz velike napore i odricanja vratiti se na svoja ognjišta širom RS-a, nismo mogli dugo vremena ostvariti pravo na liječenje na području Federacije BiH, što je u mnogome usporilo naš povratak", stoji u pismu.

Naveo je da je uz velike napore i razumijevanje patriota iz Vlade FBiH, 2007. godine omogućeno bolničko liječenje u zdravstvenim ustanovama Federacije BiH, što je bio veliki korak.

Međutim, dodaje, nekima iz Fonda zdravstvenog osiguranja-reosiguranja i Vlade FBiH zasmetao je povratak i krajem 2014. godine donose odluku po kojoj povratnici u RS ne bi trebali imati pravo da svoju djecu odvedu ljekarima u Tuzlu, Sarajevo, Zenicu i imati neophodne zdravstvene usluge dostojne svakog čovjeka.

"Tjeraju nas da idemo u Banja Luku, Foču i druge udaljenje centre širom RS-a i time nas osuđuju na velike troškove, čekanje pred vratima i poniženja. Posebno nas boli činjenica, da su samo tako, bez uključivanja povratnika donijeli odluku kojom povratnicima u RS daju pravo na liječenje samo onih bolesti koje su od 'interesa za FBiH'", naveo je Duraković u pismu.

Na veliku žalost, navodi Duraković, ta odluka koja je na snazi ne provodi se u potpunosti, i već su povratnici izloženi šikaniranju i maltretiranju, kako kaže, neukih referanata u zdravstvenim ustanovama, te bivaju uskraćeni za prava koja im po toj odluci pripadaju.

Istakao je da su povratnici svjedoci da je u periodu od 2007. do 2014. godine zabilježen najmasnovniji povratak, a jedan od glavnih razloga jeste bilo pravo na liječenje u FBiH.

"Sada smo ponovo na početku. Prinuđeni smo da odjavljujemo svoja prebivališta i ponovo napuštamo svoje domove, samo zbog nerazumjevanja odgovornih u Fondu zdravstvenog osiguranja-reosiguranja FBiH i Vlade FBiH, koji su se ovakvom odlukom poigrali sa sudbinom hiljade povratnika, a time i cjelovitošću i reintegracijom jedine nam BiH", navodi se.

Naglasio je da povratnici uvažavaju činjenicu da je u FBiH teško finansijsko stanje te da se odluka bazira na mjerama ušteda koje su svakako neophodne FBiH.

Međutim, smatra, na taj način neće se uštedjeti, jer, pojašnjava, svi ti povratnici će samo promjeniti prebivalište iz RS u FBiH i na taj način ponovo biti na teretu budžeta FBiH. Jedina šteta, dodaje, nastala ovom odlukom je direktno narušavanje prava povratnika da žive tamo gdje žele a ne tamo gdje moraju.

"Od nove Vlade Federacije BiH, tražimo, da ukine ovu sramnu i nerazumnu odluku i omogući nam normalno liječenje u zdravstvenim ustanovama FBiH, te na taj način pomogne nam da živimo normalno i dostojanstveno u svojim domovima širom Srebrenice, Podrinja i cjele RS", zaključeno je u pismu načelnika Općine Srebrenica Ćamila Duraković.