BiH
82

Duraković s Clintonom u New Yorku: Proces pomirenja sa Srbijom je težak, ali nema alternativu

FENA
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković i premijer Republike Srbije Alekasandar Vučić jučer su bili gosti bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona na panel-razgovoru u New Yorku na godišnjem sastanku Clinton Global inicijative. Clinton je govorio o Srebrenici i o saradnji Durakovića i Općine Srebrenica s premjerom Vučićem i Vladom Republike Srbije.
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Duraković je opisao kako je kao žrtva genocida došao u Ameriku, školovao se i vratio u Srebrenicu. Dalje je govorio o procesu pomirenja, za koji je kazao da je težak proces, ali koji nema alternativu.

Naveo je da je sa srbijanske strane ovaj proces počeo Rezolucijom o Srebrenici Skupštine Republike Srbije i dolaskom tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića u Potočare, a nastavio posjetama premijera Vučića Srebrenici koje nisu mogle biti spriječene ni incidentom kada je Vučić bio napadnut.

Načelnik Duraković je kazao da Vučiću nije bilo lako da dođe u Potočare i stane među 7.000 mezara žrtava.

"Ali nije ni meni bilo lako da ga zagrlim među tih 7000 mezarova. Mi smo to obojica učinili i to je bilo ispravno", rekao je Duraković, što je pozdravljeno aplauzom, saopćeno je iz kabineta načelnika Općine Srebrenica.

Premijer Vučić je podržao proces pomirenja i naglasio da Srbi i Bošnjaci treba da gledaju kako da žive u miru vijekovima u budućnosti.

"Srbi i Bošnjaci ne treba da žive jedni pored drugih, nego jedni s drugima", poručio je.

Vučić je također rekao da je prije mnogo godina davao neke loše izjave i da je on samo čovjek koji je znao pogriješiti. Ali, istakao je, već pet godina sve što govori je konstruktivno i da on zaista misli baš kako i govori, bez obzira što se mnogi na njega ljute zbog toga.

Načelnik Duraković je zaključio da politički proces i ekonomski napredak mora da prati socijalna integracija i da je to zajednički zadatak za budućnost. Integracija treba da bude između naroda, a ne samo politika.

Clinton je odao priznanje načelniku Durakoviću i premijeru Vučiću i istakao da SAD i u budućnosti treba da učini maksimalno da pomogne i BiH i Srbiju u procesu pomirenja i razvoja, što je od ključne važnosti.

Panelu su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija, koje je Clinton pozdravio.