BiH
180

Duraković: Prodaja predmeta sa srebreničkim obilježjima u Potočarima je krivično djelo

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Posljednjih dana bosanskohercegovačka javnost digla je glas protiv fenomena komercijalizacije tragedije u Srebrenici, s obzirom da su se pojavile informacije kako pojedinci ili grupe prodajom srebreničkih obilježja žele steći korist.

Svake godine 11. jula na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici pojedinci oko Memorijalnog centra Potočari prodaju različite stvari koje asociraju na srebrenički genocid. Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković osuđuje ovakav način komercijalizacije, prema njegovim riječima, planetarno poznatog mjesta.

Duraković u izjavi za Klix.ba ističe kako svog pojedinca treba kazniti za takve aktivnosti jer one predstavljaju krivično djelo.

"Organizacioni odbor za obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici se protivi prodaji bilo kakvih predmeta koji se mogu povezati s genocidom, a mi kao lokalna zajednica donosimo odluku o zabrani prodaje od mosta u Potočarima u dužini od tri ili četiri kilometra oko Memorijalnog centra. Policija i federalna inspekcija cjelodnevno rade na suzbijanju prodaje, ali je veliku masu ljudi nemoguće spriječiti u obavljanju nelegalnih radnji", izjavio je Duraković.

Naredna sjednica Organizacionog odbora zakazana je za 4. juli kada će se pokušati riješiti problemi "kulture življenja" u Srebrenici.

"Izričito je zabranjeno prodavati bilo kakve stvari koje se mogu povezati sa Srebrenicom, posebno srebrenički cvijet koji je njen simbol, a Organizacioni odbor nikako ne podržava takve namjere. Kod nas se sve pogrešno percipira i mnogi Srebrenicu žele iskoristiti za ličnu promociju i profit. U svijetu čak postoje organizacije ili udruženja pod nazivom Srebrenica, a da za to čak ni od lokalne zajednice nisu zatražili odobrenje", dodao je načelnik Općine Srebrenica.

Duraković je najavio tužbe protiv svakoga ko bude želio iskoristiti Srebrenicu na negativan način i radi samopromocije.

"S Memorijalnim centrom Potočari namjeravamo proširiti saradnju i zaštititi simbol sjećanja na Srebrenicu, odnosno cvijet i jasno odrediti ko i zbog čega ga može distribuirati", zaključio je.

Organizacija ovogodišnjeg obilježavanja genocida u Srebrenici neće se razlikovati od prošlogodišnjeg, osim što nisu poslane pozivnice učesnicima.