BiH
9

Duraković pisao Inzku: Zabrinuti smo, pomozite da se što brže potvrde rezultati

FENA
Ćamil Duraković
Ćamil Duraković
V. d. načelnika Srebrenice i nezavisni kandidat za načelnika na proteklim lokalnim izborima Ćamil Duraković uputio je danas otvoreno pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku kojima ga je pozvao da se u skladu sa svojim ovlaštenjima, uključi i svojim učešćem pridonese što bržem potvrđivanju rezultata izbora u Srebrenici, sa samo jednim ciljem - boljitkom svih građana Srebrenice, čije je fundamentalno pravo glasa u proteklih više od mjesec dana ugroženo na način kakav u Bosni i Hercegovini nema presedana.

Duraković u pismu naglašava kako su izbori u opštini Srebrenica ove godine održani u skladu sa pravilima koja važe u cijeloj Bosni i Hercegovim po prvi put.

"Zabrinuti zbog mogućnosti da negatori genocida dobiju priliku da upravljaju Opštinom Srebrenica, preživjeli genocida su u okviru građanske akcije osigurali podršku nezavisnom i nestranačkom kandidatu partija koje ne poriču genocid i osigurali registraciju potrebnog broja birača da spriječe takav, najcrnji scenarij. Imao sam privilegiju i čast da dobijem njihovu podršku i povjerenje i na proteklim izborima budem kandidat svih građana Srebrenice koji ne poriču genocid, naveo je, dodajući kako su, nakon što su glasovi prebrojani, utvrđeni rezultati su jasni i njegova pobjeda uvjerljiva.

Od tog trenutka, međutim, započinje kampanja retroaktivnog obespravljivanja preživjelih žrtava genocida, prognanika, interno raseljenih, izbjeglica i povratnika, u koju su, "na našu zajedničku žalost uključeni i neki članovi Centralne izborne komisije BiH".

Već više od mjesec dana od izbora, Centralna izborna komisija (CIK), prije svega predsjednik Branko Petrić, opstruira potvrđivanje utvrđenih rezultata dajući sebi nadležnosti kojih nema, naime da utvrđuje namjeru birača da žive tamo gdje se nalaze na biračkom spisku - ni u skladu sa Ustavom BiH niti u skladu sa Izbornim zakonom BiH, niti Zakonom o prebivalištu CIK podriva na zakonitim izborima i legitimno izraženu volju građana Srebrenice sa posljedicama koje prijete da budu nesagledive, upozorio je Duraković.

Prije svega Opština Srebrenica nakon prerane smrti prethodno načelnika Osmana Suljića funkcionira isključivo u tehničkom mandatu. Izbori su stoga bili i prilika da se ponovo uspostavi legitimna opštinska administracija skupštinska većina sa mandatom da Srebrenicu počne voditi naprijed.

Svakodnevne opstrukcije u CIK-u, uz nastavak sistematske kampanje diskriminacije nesrba koju u Srebrenici provodi MUP Republike Srpske, imaju, između ostalog, za posljedicu i uskraćivanje građanima Srebrenice prava na efikasnu opštinsku upravu za kakvu su i glasali na prošlim lokalnim izborima.

Uvjeravam vas da ćemo se mi preživjeli genocida, na isti način na koji smo zakonito i demokratski spriječili negatore genocida da upravljaju Srebrenicom, uprotstaviti daljnjem negiranju naše, na zakonitim izborima legitimno iskazane volje. Ovakvo ponašanje CIK-a i MUP-a RS za rezultat ima i podrivanje sigurnosne situacije na području ne samo opštine i cijele regije Srebrenice i mi kao poreski obveznici Republike Srpske ne možemo i nećemo prihvatiti činjenicu da organ koji mi plaćamo vodi kampanju protiv nas samo zato sto smo nesrbi", naveo je Duraković u pismu visokom predstavniku Valentinu Inzku.

Vezani članci