BiH
75

Duraković: Odluka o bojkotu nastave teška, borit ćemo se protiv diskriminacije

FENA
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Odluka o bojkotu nastave u Srebrenici je teška, ali naša bi djeca izgubila mnogo time što neko iz nacionalnog identiteta pokušava da izbriše nešto što je okosnica tog identiteta, a to je jezik, izjavio je načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković.

Komentirajući odluku roditelja bošnjačkih đaka iz Srebrenice da neće djecu slati na nastavu zbog odrednice "jezik bošnjačkog naroda“ koja se upisuje u njihova svjedočanstva i knjižice, Duraković naglašava da je osporavanje prava na bosanski jezik u RS-u "nasilno, nelegalno i diskiminatorski".

"Kao načelnik i roditelj, osjećam se iznevjerenim, jer smo na početku školske godine imali dobar konsenzus s ministarstvom i upravom škole, jer je obećano da će do kraja ove školske godine problem biti riješen. Sve ću učiniti da se borimo protiv diskriminacije jer je to moja obaveza. Borit ćemo se legalnim i demokratskim putem", poručio je Duraković.

Navodi da se u razgovorima s roditeljima razmatrala opcija o podnošenju individualnih krivičnih prijava zbog neprovođenja presude Ustavnog suda BiH.

Jedan od roditelja bošnjačke djece Alija Tabaković kaže da su već najavili da djeca bošnjačke nacionalnosti neće ići na nastavu zbog ovog problema.

"Sugerisali smo roditeljima čija djeca trebaju da poprave prosjek ocjena i uspjeh na kraju školske godine da idu na nastavu, a drugi dio roditelja nismo uspjeli obavijestiti zbog nedostatka mobilnog signala. Uglavnom, mali broj djece je jutros na nastavi", izjavio je Tabaković.

Informaciju o bojkotu nastave potvrdio je direktor Prve osnovne škole Srebrenica Dragi Jovanović.

"Po svemu sudeći imamo bojkot nastave", rekao je kratko Jovanović.

Nastava za ovu školsku godinu u RS-u će trajati do 17. juna.

Vlasti u RS-u osporavaju izučavanje bosanskog jezika u školama na području RS-a te se umjesto bosanskog jezika bošnjačkoj djeci u knjižice upisuju "jezik bošnjačkog naroda", čemu se Bošnjaci oštro protive.

Ustavni sud BiH je nedavno donio odluku da bošnjački narod ima pravo da jezik kojim govori nazove imenom kojim želi.