BiH
18

Duraković o podršci za kandidaturu: Važna je ujedinjenost probosanskih stranaka

Piše: Er. M.
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Kandidaturu Ćamila Durakovića za načelnika općine Srebrenica na predstojećim lokalnim izborima, pored Stranke demokratske akcije (SDA) i SDP-a (Socijaldemokratske partije) BiH, najvjerovatnije će podržati i Stranka za BiH (SBiH), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF), potvrdio je za Klix.ba Duraković.

Iz SDA jučer je saopćeno kako je Ćamil Duraković, aktuelni načelnik Općine Srebrenica, dobio podršku Općinskog odbora SDA Srebrenica za kandidaturu za općinskog načelnika na lokalnim izborima u oktobru 2016. godine.

Duraković je u razgovoru za Klix.ba kazao kako ga odluka Općinskog odbora nije iznenadila s obzirom na to da su i ranije imali nekoliko sastanaka sa zvaničnicima SDA.

"Centrala SDA je imala korektan odnos prema općinskoj organizaciji tako da joj je dala za pravo da se očituje oko kandidature za načelnika Srebrenice na lokalnim izborima 2016. godine. Od 15 članova odbora njih 13 je dalo podršku mojoj kandidaturi", kazao je Duraković.

Duraković je dodao da je sretan što je dobio podršku najveće probosanske političke stranke u Bosni i Hercegovini za kandidaturu probosanskih stranaka na lokalnim izborima.

"Pored SDA podršku mojoj kandidaturi dao je i SDP BiH. Imao sam razgovore i sa predstavnicima SBiH-a, SBB-a i DF-a. Mislim da su sada svi na neki način za moju kandidaturu i ja koristim ovu priliku da im se zahvalim na podršci", rekao je Duraković.

On je istakao kako je na ovom primjeru jasno da je u odnosu na političke interese i razlike prevladao razum s obzirom na to da su se oko kandidature složile različite političke stranke.

"Uvjeren sam da je to jedini put na koji možemo dobiti načelnika općine Srebrenica", smatra Duraković.

Ujedinjenost probosanskih stranaka u današnjim političkim i društvenim okvirima u BiH, a posebno u entitetu Republike Srpska, Duraković smatra izuzetno važnim.

"Svjedoci smo da je država BiH, koju većina građana voli, dugo vremena bila omalovažavana i narušavana. Vrlo je važno da budu ujedinjeni svi oni koji su svojom političkom vizijom probosanci posebno u RS-u koji najviše ruši ovu državu", rekao je Duraković.

Na kraju je dodao da je to posebno važno kako bi se spriječile vizije svih onih koji su željeli rušiti BiH devedesetih godina.

Podsjećamo, sve do jučer nije se znalo da li će SDA imati svog kandidata za načelnika Srebrenice ili će podržati Durakovića.

SDA je od samog početka isticala kako će učinit sve da se probosanske stranke okupe oko jednog imena.