BiH
0

Duraković: Neće biti dženaze u Srebrenici ako se ne zaustavi izgradnja crkve

Anadolija
Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 18. godišnjice genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine, potvrdio je za agenciju Anadolija da će biti odgođena ovogodišnja dženaza identificiranim žrtvama srebreničkog genocida, kao i obilježavanje godišnjice ubistva više od 8.000 Bošnjaka u tom gradu, ukoliko međunarodna zajednica ne zaustavi izgradnju pravoslavne crkve na Budaku kod Srebrenice.

Riječ je o pravoslavnoj crkvi koja se gradi na masovnoj grobnici u blizini Memorijalnog centra Potočari. Iako su lokalne vlasti zabranile gradnju, nadležno ministarstvo u Vladi Republike Srpske (RS) je dalo zeleno svjetlo da se izgradnja, ipak, nastavi.

"Svi smo se složili oko činjenice i jednog zaključka da upozorimo zemlje Vijeća za implementaciju mira (PIC). Članice PIC-a, koje će u utorak imati svoju sjednicu, trebaju dati podršku visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku kako bi on mogao poništiti rješenje o izgradnji crkve koje je donijela ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS Srebrenka Golić. U tom slučaju mi bismo ponovo sjeli zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), te, uz posredovanja međunarodne zajednice, iznašli adekvatnu lokaciju za izgradnju crkve. Štaviše, i Općina i bošnjački građani bili bi spremni pomoći izgradnju crkve na novoj lokaciji", rekao je za agenciju Anadolija Duraković, podsjećajući da su bošnjački građani izuzetno nezadovoljni izgradnjom crkve na postojećoj lokaciji.

Zabrana nastavka izgradnje je jedan od uvjeta da se nastavi organizacija komemoracije srebreničkim žrtvama ove godine.

"Takav je stav porodica i Organizacionog odbora, jer svako drugo rješenje bit će na štetu svih nas zajedno. Postoji sigurnosni element za kojeg mi ne želimo preuzeti odgovornost", dodao je on.

Nadalje, Duraković je podsjetio da su Ured visokog predstavnika, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Vijeće Evrope (VE), kao i druge organizacije, jasno poručili da crkva na Budaku predstavlja provokaciju, ali da se trebaju ''konkretizirati navedene zaključke''.

"Oni su na potezu. Ovo što su rekli medijima imaju priliku da konkretiziraju. Dakle, da OHR poništi rješenje o izgradnji crkve, koja je, evo, još u toku. Poslali su diplomatske poruke. Sada je red da se to konkretizira", zaključio je Duraković.

Za sada su za dženazu 11. jula identifikovane 232 žrtve, a očekuje se da će do tog datuma broj identificiranih biti duplo veći.