"Bošnjaci su manjina"
18

Duraković ne može podržati koaliciju SNSD-a, SDS-a, SDP-a i SBB-a

FENA
Ćamil Duraković
Ćamil Duraković
Vršilac dužnosti načelnika Općine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA da ne zna detalje da li je potpisana neka platforma između Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpske demokratske stranke (SDS), Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB), ali je potvrdio da takva koalicija neće imati svog načelnika.

"Ova koalicija teško bi funkcionirala bez načelnikove podrške i obrnuto", pojasnio je Duraković i naveo da bi koalicija predstavljala apsurd i da bi bila nemoguća jer bi u njoj Bošnjaci bili manjina, odnosno u koaliciji bi bila četiri Bošnjaka i devet Srba, te on zbog toga koaliciju ne može ni podržati.

Podsjetio je da je platforma na kojoj je i dobio izbore, zapravo, platforma vrijednosti bošnjačkog jedinstva koju " neko želi da razbije".

"Uzimajući u obzir činjenicu da je savez kojeg čine Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranka za BiH osvojio sedam mandata te da je s njima još jedan odbornik iz reda nacionalnih manjina, uključujući i ovu koaliciju, smatram da to nije dovoljno legitimno da bi Bošnjaci imali svoju političku perspektivu", dodao je Duraković.

Na kraju kaže da na takvim temeljima platforme ne može podržati ovu koaliciju, a da li će biti dogovora o eventualnom formiranju neke nove koalicione većine, ostaje da se vidi.

U izjavi za Agenciju FENA ranije je predsjednik Općinskog odbora SNSD-a Radomir Pavlović potvrdio da su predsjednici općinskih odbora SNSD-a, SDS-a, SDP-a BiH i SBB-a BiH usvojili danas u Srebrenici platformu koju su uputili u centrale stranaka koje trebaju dati svoju saglasnost na nju.

Vezani članci