BiH
6

Duraković napustio funkciju načelnika: Od Srebreničana traži halal što nije učinio još jedan korak

Piše: A. B.
Ćamil Duraković
Ćamil Duraković
Sada već bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković napustio je jučer svoje radno mjesto u zgradi Općine, a Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) će danas dodijeliti mandate novim načelnicima i gradonačelnicima, između ostalog i Mladenu Grujičiću, novom načelniku Srebrenice.

Ćamil Duraković u izjavi za Klix.ba kaže da ga Grujičić još uvijek nije kontaktirao te da je njegov tim pokraden u Srebrenici kada je riječ o lokalnim izborima 2016. godine.

"Učinili smo što smo mogli"

"Znamo da smo pokradeni jer su svi vidjeli autobuse iz Srbije u kojima su opet došli oni neki drugi da donose odluke o onima koji žive tu. Znam da su se mjesecima unaprijed pripremali glasovi putem pošte koji su došli iz Srbije. Mi smo se žalili, mnoge naše zahtjeve su odbili, izjave posmatrača zanemarili... Sada čekamo i Ustavni sud da se očituje o našoj apelaciji. Iskoristili smo sve zakonske mogućnosti da pokušamo osporiti nelegitimne izborne rezultate. Čak i izlaznost Bošnjaka iz 2012. godine u Srebrenici ne bi bila dovoljna da se pobijedi srpski kandidat Koalicije Zajedno za Srebrenicu. Učinili smo što smo mogli, udvostručili smo izlaznost glasača putem pošte, povećali broj onih koji su glasali kao raseljene osobe. Na redovnim mjestima smo imali manje glasova, nakon godina poništavanja prebivališta, suđenja i izmjena Zakona o prebivalištu, ali i nakon godina ucjena i promjena statusnih prava u Federaciji BiH, zbog koji su mnogi povratnici izvadili lične u Tuzli ili Sarajevu, zbog zdravstva, socijalne ili boračko-invalidske zaštite", rekao je Duraković.

"Za ovu zemlju smo dali mnogo"

Duraković kaže kako ne krivi nikoga od Srebreničana ko nije mogao izaći na izbore, jer je bio daleko, jer nije stigao izvaditi dokumente, jer mu glasački listići nisu stigli, jer su mu poništili ličnu kartu...

"Za ovu zemlju smo dali mnogo - svoju braću, sinove, djecu, borili smo se, vratili smo se, bili smo hrabri i ustrajni, spremniji da opstanemo nego mnogi širom zemlje koji su svoje kuće prodali, imanja zapustili i svoja sela i gradove zaboravili. Krivim neke druge. Ne samo naše dušmane i one koji i danas slijede politiku koja je u smrt poslala više od 8.000 Bošnjaka u julu 1995. godine. Ne samo međunarodnu zajednicu koja je u tišini posmatrala i rat, i genocid, i sve ono što se događa našoj napaćenoj zemlji od Dejtona do danas. Ne samo one koji su iznevjerili povjerenje naroda, koji su godinama živjeli od Srebrenice, a nisu živjeli u Srebrenici", navodi Duraković i dodaje kako traži halal što nije uradio još jedan korak, što nije još jednom pozvao da se izađe na izbore 2. oktobra.