BiH
0

Duraković: Ministar zdravlja RS obećao da će dr. Džanić biti vraćen na posao

Anadolija
Dr. Nermin Džanić
Dr. Nermin Džanić
Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je u izjavi za agenciju Anadolija da je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Slobodan Stanić dao garancije da će dr. Nermin Džanić, jedini ljekar porodične medicine bošnjačke nacionalnosti u Domu zdravlja Srebrenica koji je početkom avgusta dobio rješenje o otkazu, uskoro biti vraćen na posao.

Duraković je rekao da su sve probosanske stranke, koje su dio koalicije u Skupštini optštine Srebrenica, zaprijetile da će raskinuti koaliciju sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Srebrenici, ukoliko dr. Džanić ne bude vraćen na posao. Takav stav, pretpostavlja, dao je rezultat, pa vjeruje da će pitanje dr. Džanića uskoro biti riješeno.

"U međuvremenu kontaktirano je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a uz čiju saglasnost bi se dr. Džanić trebao vratiti na posao. On je, zaista, dobio poziv da se 2. septembra javi u Dom zdravlja Srebrenica na razgovor. Nakon toga će vjerovatno dobiti privremeni ugovor, odnosno ugovor na određeno vrijeme, a potom ćemo insistirati da on bude zaposlen za stalno, odnosno na neodređeno vrijeme. Mi nismo tražili da se ovo pitanje privremeno riješi, već da dr. Džanić bude stalni ljekar u Srebrenici. Nema, dakle, improvizacije, to mora biti stalno radno mjesto. Ukoliko ovako ne bude, ponovo ćemo pokrenuti pitanje raskida koalicije, jer mi od dr. Džanića nećemo odustati", kazao je načelnik Duraković za agenciju Anadolija.

Dr. Džanić je ranije za AA potvrdio da je dobio poziv da se 2. septembra javi u Dom zdravlja Srebrenica na razgovor, te da postoji mogućnost da ponovo bude vraćen na posao ljekara u Srebrenici. U suprotnom, rekao je, napustit će i Srebrenicu, ali i Bosnu i Hercegovinu.

Dr. Džanić je 7. augusta dobio rješenje o prestanku radnog odnosa samo šest mjeseci nakon što je zaposlen.